arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Vintips till ostbrickan

Vintips till ostbrickan
En ostbricka är perfekt till nästan vilken måltid som helst. Det finns så många olika typer av ostar att nästan alla kan hitta en favorit – från snälla vitmögelostar till lite kärvare kittostar och riktigt knäckiga och vällagrade hårdostar. Men att hitta viner som passar till är inte det lättaste.

För att inte göra det för svårt för dig när det gäller att matcha dryck och ost ska du försöka välja bara ett fåtal ostar. Vissa experter hävdar till och med att du ska nöja dig med en enda ost med det perfekta vinet till. Men det låter ju som en tråkig ostbricka, så tillsammans med Frida Ewertsson, fromager extraordinaire, ska vi försöka guida dig till en lite mer varierad succébricka:

Vitmögelostar

Vitmögelostar är oftast väldigt krämiga och nästan smöriga. De kan vara allt från en mild och frisk, pastöriserad Brie till en stalldoftande och ganska kraftfull, opastöriserad Brie de Meaux. Men du kan också hitta riktigt gräddiga och nästan bredbara vitmögelostar som till exempel Brillat Savarin. Vitmögelost är ett ganska tacksamt segment att matcha vin till. Det finns mycket att välja på! Har en en mild, frisk och lätt syrlig vitmögelost kan du välja med mjuka och bäriga röda viner, som Pinot Noir eller ett Beujolais. Eller varför inte ett friskt och fruktigt vitt vin med viss sötma, som Pinot Gris eller ett Gewürtztraminer? Hos lite mer smakrika vitmögelostar med lite mer arom och lite kraftfullare smak passar det generellt bra med lite smörigare viner, gärna ett ekat Chardonnayvin.

Blåmögelostar

Blåmögelostar är oftast bra mycket fylligare och tydligt saltare än vitmögelostar. De kraftiga och djupa smaktonerna hos till exempel en Stilton eller en Roquefort kräver ofta ett lite fruktigare och sötare vin, för att vinet inte ska försvinna helt tillsammans med osten. Välj ett starkvin som det klassiska Portvinet eller en Sauternes med mycket inslag av torkad frukt, tycker vi. Självklart finns det snällare blåmögelostar, som Cambozola eller St. Agur. Dessa ostar funkar finfint med sötare vita viner, till exempel ett Riesling och Pinot gris eller ett rött vin av typen zinfandel. Vill man göra som de riktigt inbitna fransmännen ska man välja en kraftfull Roquefort tillsammans med ett riktigt kraftigt rödvin. Kanske ingen favorit bland alla sommelierer där ute men tydligen en god ostupplevelse, i alla fall om man är uppvuxen på Roquefort till frukost sedan barnsben …

Kittostar

En kittost är en ost som lagts i saltlag, i sprit eller vin och tvättats med örter för att få en så kallad kittyta. Du känner oftast enkelt igen kittostar på deras orangea färg. Kittostar doftar, eller luktar, beroende på hur känslig du är ofta i regel mer än vad de smakar. Kittostarna är tämligen salta, krämiga och mjuka och varierar från milda till mycket starka och beska. Vill du matcha med ett vin – då passar en fyllig och blommig gewurtztraminer bäst!

Getostar

Av alla dessertostar i världen framhålls getostar ofta som de mest varierade och inspirerande. Det är främst av två skäl: de finns i ett otal olika varianter och stilar, och de är också lämpliga för många laktosintoleranta. Getostar brukar i regel funka fint med ett gott, lite torrare rosévin. Om du hellre dricker vitt så rekommenderar vi ett friskt och syrligt vin av druvan Sauvignon Blanc som passar fint med getosten relativt milda smak och friska syra. Vill du hellre dricka bubbel (och det vill du ju) så passar en torr champagne mycket bra till getost.

Hårdostar

Till en mild hårdost, där sältan, syran och intensiteten finns men inte är så påtaglig, passar ofta viner utan sötma men får gärna vara fylligt och smakrikt. Ett chardonnayvin brukar vara ett bra alternativ med sina fruktiga och smöriga toner, gärna med inslag av ek. Men en vit Bourgogne eller ett vin av druvan Chenin Blanc är inte heller fel. Till mer lagrade hårdostar, där nötigheten, sötman från mjölksockret och sältan blir tydligare, kräver ett lite fruktigare och fylligare vin med viss sötma. Till dessa ostar skulle du kunna välja ett vin av amaronetyp, eller fruktiga bordeuxviner eller ett vitt Pinot Gris från Alsace.