arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Getost

Getost
Getost kallas ofta för sitt franska namn; chèvre, som betyder just get. Liksom i alla ostfamiljer finns det getostar i många olika smaker och konsistenser; från smuliga, syrarika till vällagrade, smakrika och krämiga.

Även utseendet varierar, de kan vara vita, rullade i aska eller kryddörter eller inlindade i ett vinblad. Getostens karaktäristiska smak kommer av att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, för 'get'). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människor och säljs även som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar oftast tåla både getost och fårost.

Svensk getost

Den mest kända svenska getosten är Vit Caprin från Lillängens gårdsmejeri i Värmland. Det är en traditionell svensk getost, som är en hårdost med vitmögel på utsidan, vilket ger en säregen och trevlig eftersmak.

Hård getost

Chevrette är en variant av getost som är lite hårdare än den klassiska chèvren. Du hittar chevretten i både lagrad och mild variant. Smaken är ganska stark, med tydlig sälta, och osten passar utmärkt i matlagning.

Våra getostar

Färsk getost i aska

Getbrie

Getost i rulle