arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ostbricka med svenska ostar

Ostbricka med svenska ostar
Svenskar ligger i topp på listan över vilka som äter mest ost i världen. Men våra inhemska ostar är så mycket mer än bara något att ha på mackan. Tillsammans med ostexperten Frida Ewertsson har vi byggt en riktigt god ostbricka bestående av bara svenska ostar.

Vi inleder med Svedjan Gårdsost – en grynpipig hårdost med blomstrande yta. Det betyder att de olika mögelsorterna som finns i lagret får komma naturligt och så sköter vi om ytan på osten för att nå bästa resultat. Det blir som ett naturens eget skal som skyddar osten och dessutom bidrar till smakbildning under mognaden.

En av våra favoritostar är Falbygden Gran Reserva Herrgård® 36 månader. Ostälskaren får inte missa denna guldklimp med toner av både nötighet och sötma! Efter att ha lagrats i 36 månader är den här osten väldigt kraftfull med djup smak och goda kristaller, och en spännande antydan av smörkola.

Avslutningsvis valde vi Kvibille Klassisk Ädel. Det här är en svensk blåmögelost från Halland som görs på pastöriserad komjölk. Osten har en tydlig sälta och och väldigt pikant smak. Krämig, med lång och djup smak som gör att du vill ta en bit till.

Gott att äta till:

Alla dessa ostar har tydliga smaker och ordentligt sälta, vilket passar fint med rostade honungsnötter, chokladdoppade mandlar eller sötare marmelader eller kompotter och kex.

Dryckestips:

Till den här ostbrickan rekommenderar vi en god ale eller ett druvigt och blommigt vitt vin, till exempel ett Pinot Gris. Fruktigheten i dryckerna dämpar osternas sälta och får både dryck och ost att smaka mer.

Om du hellre dricker alkoholfritt rekommenderar vi en god cider av samma anledning – fruktigheten.