arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Vitmögelostar

Vitmögelostar
Vitmögelostarna görs främst på komjölk, de är krämiga i konsistensen och ofta milda och gräddiga i smaken med inslag av nötiga toner.

För att tillverka en vitmögelost tillsätts vitmögelkultur till ystmjölken, mögelkulturen växer till sig på ytan, och osten mognar sedan utifrån och in på mellan 4-9 veckor. Ju längre den lagras desto mjukare blir den. För att avgöra om en vitmögelost är mogen så klämmer man lite försiktigt på den från sidan, inte uppifrån. Osten ska ha svikt och bukta ut på mitten.

Vitmögel på ostar

Vitmögel är en mögelsort som utvecklar ett tunt, vitt dammaktigt lager som vanligtvis breder ut sig över hela ostens yta. Den här typen av mögel används i ostar som Camembert eller Brie. Ostmästaren tillsätter mögelkulturerna i mjölken eller sprutar kulturerna på ostarna när de har fått rätt form.

Franska vitmögelostar

Flera av världens mest berömda vitmögelostar kommer från Frankrike. Bland dem räknas CamembertBrillat SavarinBrie de Meaux och Brie du Grand Père.

Vitmögelost - andra sorter

Men fransmännen är inte själva om att göra goda vitmögelostar. Några andra sorters vitmögelost du kan hitta i svenska butiker är Castello Creamy Brie,  Castello Organic Brie och Castello White, för att bara nämna några.

Vin till vitmögelost