arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ost+choklad+bubblor

Ost+choklad+bubblor
Om du hittar rätt ost och rätt choklad kan du få en smakmatchning som är svårslagen – sältan från osten blir kompis med chokladens fyllighet, gifter sig, flyttar in och skaffar barn tillsammans. Typ. Om du dessutom lägger till ett glas bubbel är du på god väg till smaknirvana.

Om du aldrig försökt dig på en sån här kombo tidigare har vi 5 enkla tips för att vinna i ost:

  • Milda ostar med en viss sälta funkar bäst med choklad.

  • Choklad med en lätt fruktighet gillar ost.

  • Bubbel med ganska redig syrlighet funkar fint till båda.

  • Krämiga ostar är det du letar efter.

  • Försök hitta choklad på andra ställen än i en chokladkaka, som chokladtäckta nötter och frukter.

Här är några tips på ostar som funkar fint med choklad och bubbel:

Kvibille Gräddädel

Denna halländska stolthet från Kvibille är en blåmögelost med en perfekt balans av fruktiga undertoner och tydlig sälta är smakrik utan att stöta sig med chokladen. Smulig och samtidigt krämig i munnen är den en perfekt match till ett sött bubbel – särskilt i kombination med en mörk, fyllig choklad.

Brie

En klassiker. Castello Brie har en krämig, djup smak med en lätt sälta som förstärker de andra smakerna utan att ta över. Varje sip av bubbel rensar munnen på ett skönt sätt och gör dig redo för nästa tugga. Den här osten funkar perfekt med lite lättare choklad (kanske rentav mjölkchoklad) och chokladtäckta jordgubbar.

Gouda

Gouda har en komplex smak: mjölkig, karamellig och nötig. Med en subtil textur och fyllig smak funkar den alldeles utmärkt med chokladtäckta fikon (det är säkert!).

Manchego

Falbygdens Manchego har en fast, något smulig textur och en smörigt salt och nötaktig smak som är en ruggigt bra smakkompis till chokladdoppade nötter.