arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du ost och te

Så matchar du ost och te
Att matcha (see what I did there?) ost och te är kanske inte lika vanligt som ost och vin, men det borde vara det. Det är nämligen en sagolik kombination som ofta funkar precis lika bra som klassikern. Och egentligen är det inte så konstigt, eftersom te ofta har samma egenskaper som många viner – tanniner, sötma, en viss beska och ibland en trevlig fruktighet.

Enligt många är te något för mörka och kalla dagar, gamla människor eller något för dem som inte vågar dricka kaffe. Men enligt många ostexperter är te om något en ännu bättre smakkompis till ost än vin.

När man väl lär sig förstå te och ost, och varför olika smaker passar bra ihop, öppnar man en helt ny värld. Det pratas gärna om “den tredje smaken” som kan dyka upp vid en lyckad kombo – allt från en hint av honung när du dricker oolong tillsammans med lagrad gouda, eller kanske undertoner av peppar som dyker upp när du fyller munnen med grönt te och lagrad cheddar.

Vad ska jag tänka på?

Det du vill ha när du ska matcha ost och te är en bra balans, både när det kommer till munkänsla och till smak. Balans kan både uppnås genom att hitta kontraster och genom att hitta smaker som hjälps åt. Ett bra exempel är en mild gouda tillsammans med ett grönt te med jasmin. Nötigheten från goudan kommer att gifta sig med jasmin-teets blommighet. Var bara noga med att teet inte drar för länge, då det kan bli bittert, vilket kommer att förstärkas av osten. Här har vi samlat några förslag på hur du kan kombinera ost med te.

Vitt te och ricotta

Vita teer är ofta milda och ganska delikata i smaken, lite lättare och med en viss sötma. Därför funkar vitt te ofta alldeles utmärkt med färska ostar som är lätta både i textur och smak. Tänk burrata, mozzarella eller alldeles särskilt ricotta. Ricottans sötma förhöjer teets milda men goda smak, och teets fräscha grästoner rundar av osten på ett fint sätt. Testa att ringla lite honung över osten för att förhöja smakerna ytterligare.

**Grönt te och cheddar **

Grönt te funkar fint med färska ostar av samma anledning som vitt te (gräsigt, lite blommigt). Men det är ju de oväntade kombinationerna vi vill åt. Ta ett grönt te med gräsiga och lite smöriga smaknoter och kombinera med en lagrad cheddar så börjar det hända grejer. Gräsigheten i både teet och osten förstärker varandra och ostens pepprighet ligger som en perfekt backdrop till teets smörighet.

**Oolong och lagrad gouda **

Oolong finns i alla utföranden – från lätt och blommigt till nötigt och rostat. Testa en lättare oolong tillsammans med en lagrad gouda, och känn hur tonerna av smörkola från osten väcks till liv på tungan av teet. Om du känner dig lite mer äventyrlig tycker vi att du ska testa en riktigt rökig oolong tillsammans med en krämig och smakrik vitmögelost, typ en Brie de Meaux. Både te och ost är kärva nog att mötas och fördjupa varandras smaker. Väldigt spännande, men lite tuffare.

Svart te och blåmögelost

Svart te är roligt att experimentera med eftersom de passar bra med en massa olika ostar. Ett fint Darjeeling med en bit triple cream (till exempel Brillat Savarin) är en fantastisk smakupplevelse, precis som ett Ceylon-te med en nötig gouda. Men den stora vinnaren här är ett lätt rökigt te tillsammans med en krämig blåmögelost som Hallands Hav. Lent och elegant.

Matcha och burrata

Tänk dig en krämig burrata i en sallad med färska örter. När du kombinerar burrata med matcha står teet för örternas smaktoner, vilket gör det här till en väldigt trevlig kombo. Matchans umami och ostens krämighet harmoniserar perfekt med varandra och lyfter den söta mjölken i osten.