arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Frida tipsar: Champagne och ost till nyår

Frida tipsar: Champagne och ost till nyår
Att välja rätt champagne till nyår är inte det lättaste. Det är en djungel där ute. Om du dessutom ska hitta en ost som passar till nyårsminglet är det lätt att känna sig fullständigt vilse, förvirrad och lite, lite rädd. Som tur är kan vi fråga vår ost- och vinexpert Frida Ewertsson om råd.

Det finns mängder med ostar som passar bra till champagne, allt från friska getostar till gräddiga och milda blåmögelostar. Så att välja ut några favoriter är svårt då ost och champagne är en god och rätt tacksam kombination.

– Många väljer att duka fram ostbrickan efter tolvslaget, efter en stadig middag av till exempel hummer eller oxfilé. Men jag rekommenderar att lägga krutet innan tolvslaget istället, säger Frida. Gör tvärtom. Börja med att servera några utvalda ostar med bubbel direkt när gästerna kommer. Det är ett trevligt sätt att mingla innan maten och alla smaklökar är fortfarande intakta.

Vilka ostar är i säsong vid nyår?

– Vill man välja ost i säsong till nyår ska man fokusera på utländsk hårdost, som Comté, Gruyére, Morbier eller Kaltbach, lagrade antingen 6-8 mån eller över 18 mån. Vill man gärna ha en getost – välj då en lagrad getost som lagrats minst 5-6 månader. Då får man njuta av ost tillverkad på sommarmjölk. Mums! Vitmögelost är mer eller mindre alltid i säsong så det kan du frossa i till nyår. Ostar som Brillat Savarin, Dèlice de Bourgogne eller en krämig Brie de Meaux.

För att göra det lite lättare för alla nyårsfirare har vi valt ut ett par ostar som vi vet är populära just runt nyår. Har du några tips på champagne som passar extra bra just till de här ostarna?

Chaource

Chaource är en AOC-märkt ost från områdena Champagne och Bourgogne i Frankrike. Det är en mjuk och krämig vitmögelost med gräddig, lätt fruktig smak med mild sälta. Väldigt god med torkade jordgubbar! Till milda och krämiga ostar passar ofta lite lättare champagner med hög syra och mineralitet. Min favorit i år är Nicolas Feuillatte - Millésimé Blanc de Blancs 2008  nr. 7592, en torr, fruktig champagne med mycket frisk smak, tillverkad på 100% chardonnaydruvor. Denna champagne är ett riktigt fynd! Bra pris och passar förvånansvärt bra som en ”allround”-champagne till de flesta ostar.

Langres

Langres är en tvättad AOC-märkt ost från byn Langres från Champagnedistriktet i Frankrike. Under lagringstiden vänds den aldrig vilket gör att den får en insjunken grop i mitten, kallad fontaine. Den här gropen passar utmärkt att picka lite med en gaffel och sedan lugnt och försiktigt hälla över den champagne och låta den dra in i osten i ungefär 30 minuter. Sedan skär man upp osten, eller äter med sked och bara njuter! Till Langres passar en torr champagne, till exempel Deutz Brut Classic nr.7487, eller ett torrt mousserande vin. Men tvättad ost är även väldigt gott till ett vitt gewurztraminer, som till exempel Hubert Beck Réserve du Chevalier Gewurztraminer nr. 4592 eller ett rött bourgognevin, till exempel Beaujolais-Villages nr. 5003. Okej, det är inte champagne, men ändå riktigt bra tips till Langres!

Comté

Comté Extralagrad är en opastöriserad hårdost från regionen Franche-Comté i östra Frankrike. En av Frankrikes mest populära ostar och påminner om schweizisk Gruyère. Osten får sin smak från kossorna som betar i sig mer än 500 sorters blommor och växter på hög höjd. Comté är en smakrik ost med antydan av nötighet, tydlig smörarom och söta toner. Till mer lagrade ostar passar en kraftigare och mer lagrad och mogen champagne, som till exempel Bollinger Special Cuvée Brut nr.7418. En torr, nyanserad champagne med mycket frisk smak med inslag av äpplen och rostat bröd.