arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Förrätter och vin till nyår

Förrätter och vin till nyår
Champagnen är på kylning, gästerna bjudna och hummern gör sånt som humrar brukar göra inför nyår. Men förrätten då? FÖRRÄTTEN! Lugn, vi kan hjälpa dig. Vi pratade med vår ost- och vinexpert Frida Ewertsson för att få lite tips på förrätter med ost och passande drycker till.

Så, har du några bra förslag på vad jag ska laga till nyår? Och kanske rentav något gott att dricka till?

Pizza Bianca med kronärtskocka och tryffelost

En tunn, vit pizza utan några kopplingar till den lokala pizzerian känns som en lyxig förrätt och helt rätt i tiden. Särskilt om man är lite generös med tryffeln. Kan ätas på tallrik vid bord eller ståendes och minglandes i köket, där ju som bekant festen alltid är. Till Pizza bianca med tryffel är mitt tips att dricka ett lättare till medelfylligt rödvin med inslag av frukt och bär, som en Piccini Chianti nr. 22467.

Grillad sparris med gouda

Sparris är alltid en liten luring till dryck och särskilt vin. Det kan lätt bli lite metallisk smak i munnen. Men det är ju sällan man bara äter sparris och dricker någonting till, man har ju ofta lite tillbehör och då blir det helt plötsligt mycket lättare att kombinera sparris med dryck. I detta recept har sparrisen kombinerats med rågbröd och goudaost. Testa gärna ett veteöl – Wisby Weisse nr 1459 med sin fruktiga smak med inslag av bröd, kryddor och citrus. Vill du hellre ha ett vin, välj då ett vitt vin av druvan Sauvignon Blanc, som Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc nr 12000.

Brieost med rostad blomkål, chiliflakes och torkade oliver

I denna förrätt får du allt i ett!  Krämig och gräddig ost, krämighet från blomkålen, hetta från chili och sälta från oliver. Till detta behövs ett vin med viss sötma för att möta chilihettan och sältan i maten. Välja gärna ett vitt vin av druvorna Pinot gris eller Gewürtztraminer, som Hubert Beck Rèserve du Chevalier nr. 12105.

Vitmögelost med päron och rostad fänkål

Här är en ostbricka fast i förrättsform med inslag av lakrits från fänkålen. Vem gillar inte det? Här behövs ett lite smakrikare vin som kan möta den feta osten, och dess tillbehör. Ett chardonnay med fatkaraktär kommer smaka bra tillsammans med osten, till exempel The Econic Chardonnay nr. 6716.

Chèvre chaud med bärsalsa

En klassisk chèvre-chaud är ju aldrig fel, traditionellt serveras den tillsammans med pinje- eller valnötter och bröd. Här i en nyare tappning med en fräsch bärsalsa och surdegsbröd till. Gott tillsammans med ett vitt vin med mycket frisk smak som matchar getostens syra tex. Sancerre nr 2245. Föredrar man hellre rött välj ett lite mjukare och bärigare rött vin, som Morgon Beaujolais nr 5106. Eller varför inte en veteöl med sin friska smak, till exempel Erdinger Weissbier Hefe nr. 11208?