arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Fromagererna tipsar: Bästa sommarostarna

Fromagererna tipsar: Bästa sommarostarna
För många innebär årets varma månader ett stenhårt fokus på grillen. För andra handlar det om hur sommaren erbjuder ojämförligt goda grönsaker och frukter. Och det stämmer ju! Men för oss som vet, handlar det såklart om ost.

De flesta ser inte ost som mat i säsong. Vi har våra favoriter som vi köper mer eller mindre året runt. Men faktiskt så är sommaren en period när många ostar tillverkas, eller när de är som allra bäst. Boskapen festar loss på grönt och smakrikt gräs, blommor och örter, och deras kost märks i mjölken. Mjölken som vi sen gör ost av, där smakerna blir ännu tydligare.

Men av någon anledning är osten nästan något av en eftertanke i sommarens matlagning. Och så ska det ju inte vara. För att göra det lite lättare för er pratade vi med våra fromagerer (köksfranska för ostexperter) Frida Ewertsson och Jonathan Swärd och bad dem tipsa om några riktigt fina sommarostar.

Experternas tips:

"Lättare vitmögelostar, som Brie eller Brillat Savarin är perfekta mingelostar på sommaren. Milda och gräddiga utan att bli för mäktiga i sommarvärmen. Dessutom passar de perfekt till sommardrycker som rosé eller champagne, vilket gör dem extra bra under midsommar eller studentfirandet."

Smakrika och goda hårdostar, som Pecorino, Manchego eller Parmesan är också perfekta i sommarens matlagning.

"De har en trevlig sälta och en nötig ton som passar perfekt i en somrig sallad eller att äta i bitar på stranden. Ostarna passar dessutom perfekta till ljus öl och lätta, fruktiga viner som ju är trevligt att dricka på semestern. Hårdostar passar perfekt som snacks vid grillningen, som kvällsmys när du läser en bok... Ni fattar."

Taleggio är en annan ost som är riktigt bra under sommarmånaderna. Många tycker att taleggion kan vara lite för tung för sommarhettan, men låt en rejäl och smakrik skiva av osten smälta på en hamburgare (kanske rentav tillsammans med en skiva bacon) så får du se på grejer!

"Taleggion passar också utmärkt i en sommarsallad då den håller form och konsistens bra. Den är även som gjord för pizzan som kan bakas på pizzastenen på grillen. Till Taleggion vill vi dricka lätta, fruktiga viner eller lättare italienska rödviner."