arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Fira nationaldagen med svenska klassiker!

Fira nationaldagen med svenska klassiker!
Präst®, Herrgård® och Grevé® är de tre ostar som brukar kallas för de svenska klassikerna. Hårdostarna är omåttligt populära i vårt avlånga land, och även anledningen till att Sverige räknas till en av världens stora ostnationer. Och nu när nationaldagen är här kan vi inte tänka oss ett bättre sätt att fira än med just de svenska klassikerna.

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år. Nationaldagen firas till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen.

Här på Falbygdens Ost har vi ännu ett skäl att fira Gustav Vasa. I Sverige slog nämligen osten genom ordentligt på 1500-talet då ostälskaren Gustav Vasa importerade holländsk boskap, vilket lade grunden till nya utföranden och smaker.

Klassiska hårdostar

För att underlätta lite för dig i ditt nationaldagsfirande har vi valt ut några goda recept och tips på vad du kan laga för maträtter med de svenska ostklassikerna. Men glöm inte att en lagrad hårdost även gör sig strålande på ostbrickan!

Den bittersöta vinnarmackan

Matig och annorlunda macka där Herrgårds sötma balanseras av färska päron och beskan i mörk choklad.

Rösti med Herrgård®, pocherat ägg och avokado

Klassisk svensk husmanskost med en extra twist! Det pocherade äggets krämighet tillsammans med den fasta osten och knaprig rösti är en riktig guldkombo.

Pilgrimsmusslor med kräm på Präst® och tomatfräs

Perfekt för dig som vill vara lite mer festlig på nationaldagen. Lite mer jobb och pill, men resultatet är utan tvekan värt det!

Tostadas med Präst®, lax, avokado och snabbinlagda grönsaker**

Supergod mexikansk tostada med en svensk touch. Krämig lax, knapriga grönsaker och salt ost tar den här bjudrätten till oanade höjder.

Tostadas med lax och fänkål