arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du roquefort och vin

Så matchar du roquefort och vin
Roquefort är ovanlig i det att den har ett given vin som smakkombination – nämligen Sauternes. Det är en rekommendation som dyker upp så ofta att man ibland undrar om det ens är värt att testa något annat till roqueforten. Men självklart finns det andra kombinationer som funkar finfint, något vi ska kika på nu.

För sig själv

Om du ska äta roquefort på egen hand, och vill testa något annat än Sauternes är lite sötare viner från Bordeaux ett ganska säkert kort. Även viner från regionerna runt Bordeaux erbjuder fina smakkompisar till osten – Barsac, Saussignac, Loupiac eller Monbazillac. Vissa sena skördar av Sauvignon Blancs kan också erbjuda en fin smakupplevelse.

På en ostbricka

Om du istället ska servera roquefort som en del av en ostbricka måste du ta ett lite mer holistiskt grepp kring matchningen. Men även här skulle vi rekommendera ett lite sötare rödvin hellre än ett torrt rött. Såväl Banyuls, Maury som Rivesaltes är finfina till roquefort, och fylliga röda från Languedoc är både goda till osten och från samma region. Även blandningar av Cabernet Sauvignon och Merlot, kan funka.

I en sallad

Den vanligaste kombinationen när du gör en sallad med roquefort är blad med viss bitterhet, söta päron och valnötter tillsammans med osten. Här funkar lite torrare viner, särskilt om du serverar en klassisk dressing gjord på nötolja. Testa en Savignin från Jura, eller varför inte en lagrad Muscadet? Om dressingen inte är så nötig kan en riesling från Alsace vara på sin plats.