arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

5 säkra kort att servera till ost

5 säkra kort att servera till ost
Okej, vi kanske är lite jäviga. Men visst är ost den roligaste och mest engagerande maten som finns? I typ hela världen? Därför blir det ju extra viktigt att du serverar den extra roligt och engagerande när du bjuder på ost. Vi visar hur.

Du ska aldrig vara rädd för att testa nya saker, nya kombinationer eller framförallt nya ostar. Det finns inget rätt eller fel, det värsta som kan hända är att din vågade smakkombo helt enkelt inte är så god.

Men det finns några säkra kort att servera till ost, saker som nästan alltid passar finfint, och som får dig att framstå som någon som faktiskt vet vad hen håller på med. Kolla:

1. Marmelad.

Om du någon gång ska bjuda på ost och inte har någon aning om vad som passar till finns det ett tillbehör som är ett säkrare kort än alla andra säkra kort tillsammans – fikonmarmelad. When in doubt, fikonmarmelad.

MEN. Det finns också en mängd andra spännande och goda sylter och marmelader som får ostar att leva upp. Chilimarmelad för lite hetta, päronmarmelad för extra sötma eller kanske tomatmarmelad för något lite annorlunda. Det finns massvis att utforska, från sött till syrligt, kryddigt till hett.

Vi slänger också in honung som en liten bubblare här. Även om det inte är en marmelad (vi veeeet), är honungens sötma och lenhet en finfin smakkompis till ostars sälta och konsistens. Honung funkar extra fint till hårdostar av olika slag, och även honung finns ju i en hel massa olika utföranden.

2. Choklad.

Choklad till ost är en ganska ny företeelse som blivit populär de senaste åren. Och visst är det gott! Om du verkligen ska utforska kombinationen choklad och ost skulle vi rekommendera att du verkligen fokuserar på det. Köp ett gäng olika ostar och en drös olika chokladsorter och käka loss! Choklad passar bra med allt från stilton till brie och getost, vissa ostar gillar mjölkchoklad bäst, andra mörka diton. Det finns en hel värld att upptäcka!

3. Frukt.

Frukt är en klassisk smakkompis till ost, för att inte säga den mest klassiska. Vill du vara på säkra sidan kan du nästan aldrig gå fel med päron, äpplen eller vindruvor. Men om du vill testa något nytt är det dags att lyfta blicken lite i fruktdisken.

Exotisk frukt, oavsett om den är söt, syrlig eller bitter, matchar ost. Kanske inte alla ostar, men det finns så många olika variationer på ostar och ostars smaker att det med största sannolikhet går att hitta en snygg matchning. Köp ett gäng exotiska frukter och nån hårdost, en blåmögelost och kanske en getost. Smaka, och känn ostmagi växa fram.

4. Nötter.

En annan klassiker. Valnötter, pekannötter och mandlar är de vanligaste nötterna att servera till ost. Och varför inte, det är ju svingott. Men det kanske är dags att testa något annat? Hasselnötter fungerar förvånansvärt fint till cheddar och Macadamia är en ruggigt bra kompis till getost. Testa både saltade, rostade och kanderade nötter för en extra eklektisk smakupplevelse.

5. Oliver och antipasto

Oliver, soltorkade tomater, parmaskinka, tapenade. Salta tillbehör som funkar förvånansvärt bra med ost. Det här är tillbehör som ju kräver sin ostbricka. Om du serverar den som förrätt eller till middag funkar det fint, men som dessert kanske det passar med något sötare tillbehör.

Generellt funkar den här typen av tillbehör till lagrade hårdostar som Manchego, Pecorino och parmesan, men även mjukare och yngre getostar kan funka riktigt fint. Getostens syrlighet blir en fin kontrast mot antipastons sälta. Den här smakkombon är också en av alla olika ostmatchningar som verkligen lever upp med en god öl, typ en veteöl eller varför inte en fruktig ale?