Vin och ost
Vin är antagligen det första du tänker på när du ska välja dryck till ost. Men att hitta rätt är inte det lättaste. Som tur är finns det ett gäng generella knep som hjälper dig välja någorlunda rätt.
Till färska ostar, som feta eller mozzarella, kan du med fördel välja ett vitt vin som är lätt, friskt och fruktigt. Även mousserande vita viner och eller ett mjuka rödviner med inslag av bär kan funka fint.
Till milda vitmögelost, som brie eller camembert, dricker du med fördel ett mjukt rött vin med tydliga inslag av bär (bär och brie är ju en klassiker liksom), eller ett friskt och fruktigt vitt vin. Till lite kärvare vitmögelostar (vi tittar på dig, Brie de Meaux) passar ett fylligt vitt med druviga och blommiga inslag.
Blåmögelostar är ofta väldigt smakrika, salta och skarpa. Till dessa ostar behövs vin med mycket sötma, som till exempel sött vitt vin eller ett rött portvin.
Det klassiska vinet till kittostar är en fyllig, blommig och lite kryddig gewurztraminer. Gärna från Alsace, Munsterns hemvist.
Hårdostar har ofta en trevlig sälta och en hårdare konsistens (nähä?). Till hårdost räknar vi ostar som till exempel cheddar, comté, parmesan och gruyère. Här passar vita, fylliga viner utan sötma bra, eller röda viner som är kryddiga och mustiga eller fruktiga och fylliga.
Getostar karakteriseras av sin syrliga smak. Till detta passar en frisk sauvignon blanc alldeles utmärkt. Dessa viner klassas vanligtvis som friska & fruktiga på Systembolaget.
Öl till ost
Ost och öl är något som faktiskt passar förvånansvärt bra tillsammans. Vi vet ju redan att ost funkar fint med bröd och kex, och öl är ju i princip flytande bröd. Inga konstigheter.
Färskost
Till färskost passar syrliga ölsorter som gueuze eller veteöl.
Hårdost
Till hårdostar funkar ale med lagom mycket beska bra, som en IPA eller en APA. En mörkare ale i belgisk stil, exempelvis trappist- eller klosteröl, passar också finfint.
Vitmögelost
Till vitmögelost passar ett veteöl, ljus och syrlig ale i belgisk stil eller ljus lager.
Kittost
Till smakrika och starkt doftande kittostar passar en ale i belgisk stil med lite sötma.
Getost
Till syrliga getostar passar en syrlig öl eller en ljus veteöl alldeles perfekt.
Blåmögelost
Till mögelostar kan du gärna prova en fruktöl med sötma eller ett barley wine med sötma.
--
Cider till ost
Fransk cider, som brukar smaka ganska moget och torrt funkar fint till smakrika kittostar och hårdostar. Brittisk cider har ofta tydliga äppeltoner, vilket funkar finfint till milda vitmögelostar, eller kanske en god cheddar.
Portvin till ost
Röda portviner är smakrika och väldigt söta, något som passar alldeles utmärkt till starka, smakrika ostar med kraftig sälta. Typ mögelostar som stilton, roquefort eller saint agur.
Sherry till ost
Sherry finns i en massa olika utföranden. Både torra och söta, oxiderade (utsatta för syre under tillverkningsprocessen) och icke-oxiderade. Torr sherry passar i regel till mildare ostar, men en sötare, lite nötig sherry passar alldeles perfekt till smakrika hårdostar som comté, gruyère och appenzeller.