arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Färskost

Färskost
Färskost är det gemensamma namnet för ostsorter som varken pressas eller lagras och är som namnet antyder – färsk ostmassa.

Färskost och smak

Färskostar har en mild och lite syrlig smak som passar utmärkt ihop med alla tänkbara kryddor och ingredienser. Det är en len, bredbar ost som kommer smaksatt med en mängd olika smaker. Osttypen är populär i hela världen, och är en av de populäraste ostarna i USA, där den används till cheesecakes, frosting, topping och olika desseter och efterrätter. Färskosten används även gärna i kombination med färgglada ingredienser som blåbär, hallon och kiwi för att laga goda och fina desserter.

Färskost blir till

Färskost, eller cream cheese, är en färsk, mjuk och mild ost som tillverkas av antingen oskummad mjölk eller en blandning av mjölk och grädde. Tack vare att en av ingredienserna är grädde har cream cheese ofta en hög fetthalt.

Färskost tillverkas i hela världen och används ofta i matlagning som en magrare ersättning för grädde. Färskost med grynig konsistens kallas cottage cheese medan färskost med slät och krämig konsistens kallas kvarg eller cream cheese. Benämningen kvarg används oftast när det handlar om en färskost med låg fetthalt och benämningen cream cheese när det är en färskost med lite högre fetthalt.

Upptäck alla våra färskostar