arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Alkoholfritt till ostarna

Alkoholfritt till ostarna
När det är dags att festa loss med en ostbricka tänker de flesta av oss att vin vore gott till. Men det finns faktiskt en massa goda alkoholfria kombinationer som kommer att wowa dig, och vidga dina ostvyer. Vi tar en titt.

Te

Te är ett uppfriskande och förvånansvärt gott alternativ till ostbrickan. Te innehåller tanniner, som skär igenom ostens fetma och lyfter smakerna, på samma sätt som whisky eller ett rött och lite strävt vin kan göra. Getostar mår särskilt bra till te, då deras naturliga syrlighet möter citrustonerna från bergamot eller citron som ofta återfinns i te. Annars är grönt te nästan alltid en succé, oavsett ost. Testa gärna te till brie, cheddar eller en salt och god blåmögelost, som Hallands Hav.

Kaffe

Allas favoritdryck innehåller också mycket tanniner, som dämpar den feta och ibland nästan överväldigande fylligheten hos ost. Om du gillar socker och mjölk i ditt kaffe kommer du att bli glatt överraskad av kombinationen kaffe och söta och krämiga ostar som brie, camembert, brillat savarin och färskostar. Inte så konstigt kanske, eftersom grädde i kaffe också är en populär kombination. Om du dricker ditt kaffe svart kommer en krämig ost att i princip fungera som grädde i kaffet – på gott och ont.

Varm choklad

Ost och choklad har varit smakkompisar sedan urminnes tider. Typ. Så varför inte varm choklad och ost? Tack vare sin djupa och söta smak är drickchoklad (gärna en lite mörkare sådan) perfekt till salta blåmögelostar, typ Roquefort och Hallands Hav. En tjock och mörk varm choklad lyfter och förlänger blåmögelostens eftersmak, samtidigt som ostens sälta får chokladen att smaka ännu godare.

Saft

För en lite lättare upplevelse är det här faktiskt inte helt tokigt. Välj gärna en saft eller lemonad med mindre sötma och per syra för en bra smakkompis till getostar. Annars är en svartvinbärssaft riktigt god till såväl krämiga brieostar, feta hårdostar som cheddar som lite skarpare blåmögelostar.