arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du cheddar och vin

Så matchar du cheddar och vin
Precis som med alla andra ostar så påverkar lagringstiden hos en cheddar vilken dryck som passar bäst till. En skarp och vällagrad cheddar är mycket svårare att hitta en smakkompis till än en mild eller mellanlagrad dito. Svårare, men inte omöjligt.

Rött vin och cheddar

Det första de flesta tänker på när de ska matcha ost och vin är rött. Men många röda viner får kämpa lite när de tussas ihop med en skarp, vällagrad cheddar. Om du ska gå på det röda skulle vi rekommendera ett rejält fruktigt vin, som till exempel en Cabernet Sauvignon från Chile eller kanske en Cabernet från Sydafrika. Försiktig med tanniner dock, då den skarpa osten gärna lyfter fram dessa och gör vinet strävare.

Skarpare cheddar mår också bra av ett vin med lite jordigare smaknoter, som en Pinot Noir. En Pinot Noir är ett torrt till lätt rött vin med lagom mycket kropp med inslag av mogen, röd frukt. Det funkar generellt bra med hårdostar med nötiga inslag och halvhård konsistens, som just cheddar eller Gruyère.

Vitt vin och cheddar

Det här kanske kommer som en överraskning, men en Chardonnay lagrad på ekfat är en förvånansvärt bra kombo med en stark och skarp cheddar. Vinet har i regel inslag av äpplen och päron, vilket lyfter både ostens komplexitet och vinets fruktighet.

Stout och cheddar

En annan smakkombination som är både klassisk och god är cheddar och en mörk stout. En mellan- till vällagrad cheddar är skarp, har mycket smak och inslag av både smör och nötter. En redigt mörk stout blandar smörigheten, sältan och nötigheten från osten med beskan och inslagen av rostade sädesslag från ölen. Resultatet är en intensiv och stor smakupplevelse.

Cider och cheddar

Egentligen funkar vilken typ av äpple eller päron som helst bra till en cheddar, men om du har en lite mer lagrad ost kan det vara en tanke att välja en lite starkare och torrare cider. En för söt cider gör lätt upplevelsen lite jolmig, och ställer sig i vägen för ostens smaker.