arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ostbricka med vårostar

Ostbricka med vårostar
Vårbrickan är en ostbricka bestående av ostar i säsong, helt enkelt. Ofta gjorda på mjölk från sommaren eller tidig höst. Då är mjölken som bäst, och ostarna blir godast. Ostexperten Frida Ewertsson presenterar här sin bästa ostbricka:

Vi börjar vågat, med en Munster. Det är en våtbehandlad ost från Alsace, och görs på mjölk från kor som betar uppe i bergen. Deras mjölk blir extra proteinrik, vilket ger osten en särskild karaktär, och kallas ofta för “the Stinking Beauty”. Mild, fyllig och gräddig med en nötig karaktär, och en väldigt kraftig dogt av stall. Munster passar finfint med kumminfrö, ett klassiskt tillbehör i Frankrike, eftersom kummin förstärker smaken av den hemliga kryddblandningen många kittostar är tvättade med. Även nötter är gott, som förstärker ostens nötkaraktär.

Sen väljer vi Margalet Papillon en vitmögelost görs på samma ställe som Roquefort-ostarna. En krämig och mild ost med en tydlig fårmjölksmak. Till den här osten äter du med fördel rågkex och en mostarda (inlagda frukter i en senapslag). Mostardans hetta dämpas av den feta osten samtidigt som smaken av den inlagda frukten blir tydligare av ostens fruktighet.

Castello Blue är en ganska snäll blåmögelost med en riktigt bra krämighet. Behaglig sälta och en viss beska som funkar bra tillsammans med digestivekex, mogna päron eller en söt marmelad. De söta tillbehören dämpar ostens tydliga sälta och lyfter smaken.

Dryckestips:

Ett aromatiskt och blommigt vitt vin med viss sötma, till exempel en gewurztraminer, eller ett rieslingvin. Leta efter druviga och friska viner med viss sötma och gärna inslag av päron och örter, vilket dämpar ostarnas sälta något och lyfter övriga smaker. Vinet upplevs som fruktigare och sötare tillsammans med de krämiga ostarna.

Föredrar du röda viner så funkar ett lätt och bärigt vin av druvan pinot noir. Ett kraftigare rödvin riskerar att ta över ostens smak, och att beskan i osten förstärks och bitterheten i vinet blir tydligare.

Om du hellre dricker alkoholfritt tycker vi att ett alkoholfritt bubbel är bäst. Gärna ett lite torrare, som Richard Juhlin. Fruktigt, en viss sötma som kommer att gifta sig bra med ostarna.