Vi börjar med grunderna – vad du serverar ostbrickan på. Men innan du börjar tänka utseende vill vi bara dubbelkolla - du har väl tagit fram ostarna åtminstone en timme innan ni ska äta dem? Om du gör så kommer smakerna fram tydligare och konsistensen blir mycket trevligare. Så, nu kan vi börja.
1. Utseendet på ostbrickan
Ostens ljusa och härliga färger poppar ännu mer om de serveras på en mörk, gärna lite sliten träbricka, en marmorplatta eller ett fat av stengods. Det får osten att se fräschare ut och gör hela brickan trevligare.
2. Smaker, texturer och färger på ostbrickan
När du fixar en ostbricka är det viktigt att blanda rätt ostar. Tänk på smaker, texturer (mjuka, halvhårda eller hårda ostar) och färger (vitmögel, blåmögel, röda kittostar och gula ostar). Blandningen av ostar till ostbrickan gör det såklart roligare att testa de olika ostarna, och att upptäcka nya smakkombinationer, men det får också ostbrickan att se spännande ut
3. Arrangera ostarna
Vid uppläggning kan det vara trevligt att låta några av ostarna vara hela med en kniv bredvid. Andra kan du skära på hälften. Hårda ostar kan med fördel skäras i färdiga bitar, som pinnar eller små kuber.
4. Frukt och tillbehör till ostbrickan
Tillbehören är det som gör ostbrickan extra rolig – det är här du får chansen att experimentera med olika smaker, texturer och kombinationer. Och tillbehören är också det som gör din ostbricka speciell – det kan vara en enkel bricka med bara några få ostar och lufttorkat kött, eller så kan du gå all-in med sylt, frukter, godis och annat spex.
Servera tillbehören direkt på brickan eller i små skålar för att fylla ut eventuella tomrum mellan ostarna.
Grunderna Bröd finns i många olika former och varianter. Du vill inte bara ha smak, utan också färg och form. Surdegsbröd, rostat rågbröd eller kanske ett ljust franskt bröd? Kex och rån är också ett trevligt inslag.
Sötsakerna Plommonchutney, sylt, fikon eller annan torkad frukt, nötter och färska bär är utmärkta val för speciellt blåmögelost.
Smakerna Nästan alla gillar goda dessertostar och lufttorkat kött. Säkert kort. Parmaskinka, korv, chorizo eller liknande. Om du vill ha ännu fler och mer smaker är picklad lök, pesto och tapenade perfekt.
Slutklämmen Färska örter är ett bra sätt att fräscha upp brickan och att tillsätta ännu mer färg.
5. Dryck till ostbricka
Att du alltid måste servera rött till ost är lite av en myt. Vitt vin är i många fall en mycket bättre smakkompis till ost. Blåmögelostar passar perfekt till söta vita viner eller portvin. En chardonnay är ett bra allroundvin till ostbrickan. Eller så kan du helt sonika servera öl till osten. Kolsyran har en renande effekt när du äter mjuka och krämiga ostar. Vitmögelostar fungerar fint med ljus belgisk öl, som Saison eller triple ales. Blåmögelost mår bra av barley wine, och starka gula ostar funkar perfekt med humlig öl som IPA (Indian Pale Ale).
För dig som vill köra alkoholfritt så är faktiskt grönt, ljummet te bland det godaste du kan dricka till ost. Teets örtighet och rena smaker är utmärkta egenskaper för att lyfta ostarnas sälta och smörighet. Testa!
Så – den perfekta ostbrickan för den perfekta ostkvällen!