arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Äntligen helg! Dags för ostbricka

Äntligen helg! Dags för ostbricka
Variera fredagsmyset med ost! Helgbrickan är en chans att lyxa till det lite efter en lång vecka av jobb/skola/bungyjumping. Vår ostexpert Frida Ewertsson har plockat ihop en ostbricka som passar extra bra till helgen.

Vår första ost är Gran Reserva Präst® 24 månader – en långlagrad, svensk hårdost med tydliga saltkristaller, tydlig sälta och inslag av smörkola och hasselnöt.

Som nummer två valde Frida en Brie de Meaux, som är en opastöriserad vitmögelost från Frankrike som doftar starkare än den smakar. För de som vågar smaka är detta den prisbelönta drottningen av alla vitmögelostar, en smörig och krämig ost med mustiga toner av hö och en tydlig nötighet.

Castello Black avrundar vår helgbricka. Det här är en blåmögelost gjord på en blandning av ko- och fårmjölk. Den har en kraftig smak med tydlig sälta och en väldigt krämig och len konsistens.

Gott att äta till:

En trevlig päronmarmelad eller söta frukter som plommon dämpar sältan hos ostarna. Hos Gran Reserva förstärks dessutom kolatonerna, vilket ju är häftigt.  Även lite mer neutrala tillbehör som bröd och färska körsbär (i säsong) kan vara en tanke, och på så sätt låta ostarna stå för sig själva.

Dryckestips:

Ett rött och medelfylligt fruktigt vin, till exempel Valpolicella Ripasso, för att lyfta fruktigheten i osten. Eller ett sött dessertvin, till exempel Nederburg, även här för att lyfta fruktigheten.

Vill man vara riktigt på alerten och lite extra nördig kan man välja en Fino sherry, som passar extra bra med just Gran Reservan. Om du hellre dricker alkoholfritt tycker vi att du ska testa alkoholfritt bubbel eller äppelmust, med en tydlig sötma och en frisk syrlighet.