arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ost och öl - funkar det?

Ost och öl - funkar det?
När det är dags att para ihop en ost med något gott tilltugg svarar de flesta omedelbart “vin” eller kanske “kex”. Och det är ju på många sätt rätt, men ibland kanske lite begränsande. Och öl är ju faktiskt praktiskt taget samma sak som kex, fast i flytande form. Visst? Så vilka ostar äter man med fördel till vilken sorts öl? Vi är glada att du frågar.

Det finns ett antal grundläggande saker att tänka på när du försöker matcha ost med öl. Det du i princip alltid är ute efter är balans. Smakstyrka och intensitet, precis som all annan smakmatchning. Att dricka en kraftig stout med hög alkoholhalt tillsammans med en lätt färskost kommer inte att sluta väl, det säger sig själv. Om smaken från det ena fullständigt tar över smaken från det andra så kan man lika gärna strunta i osten. Samma sak gäller om du dricker en lätt pilsner tillsammans med en kraftig blåmögelost. Då kan du lika gärna dricka vatten.

Så. När du väl valt ost blir det lättare. Leta efter en öl med samma intensitet som osten, och med smaker som antingen kompletterar ostens smaker eller som kontrasterar mot dem. Vissa ostar lever upp som bäst med en öl som smeker dem medhårs, andra ostar mår bra av en redig smakkänga i ansiktet.

Chevre_beer

LÄTTARE OSTAR

Lätta och blommiga ostar, som till exempel färskostar eller chèvre, är goda med belgisk och tysk veteöl. Ölens rena citrustoner lirar bra tillsammans med getostens liknande smaker, och kolsyran i veteölen gör att hela upplevelsen blir frisk och fräsch.

Till färskostar som mascarpone, mozzarella eller burrata kan fruktöl vara ett intressant alternativ. Burrata tillsammans med en syrlig körsbärsöl är både gott och fräscht. Ölens syrlighet funkar bra med burratans smörighet och den kraftiga smaken av körsbär ger en klassisk bär- och ostupplevelse.

Primadonna

NÖTIGA, LAGRADE OSTAR

Nötiga, vällagrad ostar - som primadonna, parmesan, lagrad gouda eller cheddar - är enligt många perfekta ostar att äta tillsammans med öl. Här letar du efter en dryck som erbjuder samma nötiga och karamelliga smaktoner som återfinns i osten. En karamellig, nästan söt ale funkar som ett alldeles utmärkt komplement till osten, och lyfter de redan existerande smakerna till nya höjder.

För en mellanlagrad ost är en lättare amerikansk ale perfekt, för att sedan gå mot kraftigare och mer intensiva smaker - som en söt stout - i takt med att osten blir mer vällagrad. Till en klassisk, vällagrad cheddar funkar en bitter IPA eller stout.

Blå kornblomst

BLÅMÖGELOSTAR

Om du gillar öl med kraftiga humletoner är IPA och krämiga blåmögelostar som Blå Kornblomst perfekt. En bitter IPA skär igenom den kraftiga sältan och smaken hos blåmögelostar som Stilton eller Shropshire. Den fruktiga humlesmaken agerar också smakförstärkare åt de liknande smaktonerna i osten.

Andra föredrar öl med rejäl maltsmak till sina blåmögelostar. De nötiga tonerna i malten matchas blåmögelosten finfint, och de söta tonerna i ölen funkar som en bra kontrast till den vanligtvis väldigt salta blåmögelosten. Välj gärna öl med lite kraftigare alkoholhalt för att kunna tampas med ostarnas höga fetthalt.