arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Pizza bianco med ädel- och päronost, sparris och valnötter

Alla älskar pizza bianco. Och i den här lyxiga varianten med sparris, päron, valnötter, ädelost och Morfars ost med päroncognac tar vi smakerna till nya höjder! Recept av Mattias Larsson från TV-serien Garanterat Gott på Godare.
Pizza bianco med ädel- och päronost, sparris och valnötter

Ingredienser

  • Pizzadeg

  • Jäst 10 g
  • Vatten 2,5 dl
  • Olivolja 2 msk
  • Vetemjöl 180 g
  • Durumvetemjöl 180 g
  • Salt 1,5 krm
  • Fyllning:

  • Arla Köket® Crème Fraiche 2 dl
  • Brännvinsost Päronost 100 g
  • Kvibille® Ädel Grädd 140 g
  • Färsk Grön Sparris 250 g
  • Päron 2 st
  • Valnöt 100 g
  • Bladspenat 30 g
  • Salt
  • Olivolja
  • Sallad

  • Sallad
  • Pinjenöt 30 g
  • Cocktailtomat 250 g
  • Rucola 60 g
  • Citron 0,5 st
  • Olivolja 2 msk
  • Flingsalt

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke och häll på 37° gradigt vatten och rör om tills jästen löst sig.
  2. Häll i olja och mjölet, blanda 7 minuter på låg hastighet i en degblandare alternativt 10 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten).
  3. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter.
  4. Låt degen jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek.
  5. Starta degblandaren eller knåda degen tills luften har gått ur.
  6. Kavla eller tryck ut en pizzabotten som passar ugnsplåten. Skär bort och spara överbliven deg.
  7. Sätt ugnen på 220° eller 200° varmluft.
  8. Bred ut Crème fraichen över pizzabotten. Riv över Falbygdens päronost och smula över ädelosten.
  9. Ansa och skiva sparrisen tunt. Blanda den med lite salt och olivolja.
  10. Kärna ur och tärna päronen i centimeterstora tärningar. Fördela päron, sparris och lätt krossade valnötter över pizzan.
  11. Grädda pizzan i ca 20 minuter tills den fått fin gratinerad färg. Toppa med spenat, olivolja och flingsalt.
  12. Under tiden pizzan ugnsbakas: Rosta pinjenötterna ett par minuter i en torr stekpanna på medelhög temperatur. Dela tomaterna och blanda med pinjenötterna och ruccolan. Finriv det yttersta skalet av citronen och pressa ca 1 msk juice och häll över salladen. Häll på olivolja och krydda med en nypa flingsalt.
  13. Servera pizzan med grönsalladen.
  14. Tips! Om du får deg över. Lägg den i en platspåse och spar i kylen till dagen efter eller frys in den, så kan du t.ex. baka några minipizzor vid annat tillfälle.
Presenteras av Kvibille