Ingredienser
-
Pizzadeg
- Jäst 10 g
- Vatten 2,5 dl
- Olivolja 2 msk
- Vetemjöl 180 g
- Durumvetemjöl 180 g
- Salt 1,5 krm
-
Fyllning:
- Arla Köket® Crème Fraiche 2 dl
- Brännvinsost Päronost 100 g
- Kvibille® Ädel Grädd 140 g
- Färsk Grön Sparris 250 g
- Päron 2 st
- Valnöt 100 g
- Bladspenat 30 g
- Salt
- Olivolja
-
Sallad
- Sallad
- Pinjenöt 30 g
- Cocktailtomat 250 g
- Rucola 60 g
- Citron 0,5 st
- Olivolja 2 msk
- Flingsalt
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke och häll på 37° gradigt vatten och rör om tills jästen löst sig.
- Häll i olja och mjölet, blanda 7 minuter på låg hastighet i en degblandare alternativt 10 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten).
- Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter.
- Låt degen jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek.
- Starta degblandaren eller knåda degen tills luften har gått ur.
- Kavla eller tryck ut en pizzabotten som passar ugnsplåten. Skär bort och spara överbliven deg.
- Sätt ugnen på 220° eller 200° varmluft.
- Bred ut Crème fraichen över pizzabotten. Riv över Falbygdens päronost och smula över ädelosten.
- Ansa och skiva sparrisen tunt. Blanda den med lite salt och olivolja.
- Kärna ur och tärna päronen i centimeterstora tärningar. Fördela päron, sparris och lätt krossade valnötter över pizzan.
- Grädda pizzan i ca 20 minuter tills den fått fin gratinerad färg. Toppa med spenat, olivolja och flingsalt.
- Under tiden pizzan ugnsbakas: Rosta pinjenötterna ett par minuter i en torr stekpanna på medelhög temperatur. Dela tomaterna och blanda med pinjenötterna och ruccolan. Finriv det yttersta skalet av citronen och pressa ca 1 msk juice och häll över salladen. Häll på olivolja och krydda med en nypa flingsalt.
- Servera pizzan med grönsalladen.
- Tips! Om du får deg över. Lägg den i en platspåse och spar i kylen till dagen efter eller frys in den, så kan du t.ex. baka några minipizzor vid annat tillfälle.
Presenteras av