arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Pizza – ett italienskt fenomen?

Pizza – ett italienskt fenomen?
Pizza är, som de allra flesta vet, en maträtt bestående av ett tunt, platt bröd som innan det gräddas täcks med en massa pålägg, bland annat ost. Det är den maträtt som snabbast anammats av svenskarna, till och med snabbare än den ursvenska potatisen.

Pizzan som fenomen anses ha italienskt ursprung, mer specifikt från Neapel. Men bröd med fyllning har lagats sedan urminnes tider och kan därför inte enkelt kopplas till ett särskilt land.

Ordet "pizza" förekommer för första gången år 997 i Neapel. Man har spekulerat i att latinets verb pìnsere, att trycka, kan ha varit ursprung. Antik grekiska innehåller dock orden πικτή (pikte), "jäst bakverk", som på latin blev "picta", och på senlatin pitta (uttalades pizza), så allt är inte så lätt som man kan tro.

Enligt en populär myt skapades den moderna pizzan Margherita år 1889 när bagaren Raffaele Esposito i Neapel ville imponera på det italienska kungaparet, mer specifikt på kungens gemål Margherita. Raffaele komponerade helt sonika en patriotisk pizza bestående av tomatsås (rött), mozzarella (vitt), och basilika (grönt) – färgerna i den italienska flaggan. Esposito blev därmed den första att officiellt baka pizza med ost på, och man skulle kunna säga att han förändrade världen.

MEN NOG OM DET.

Pizza i Sverige är något yngre. Den första pizzaserveringen öppnades 1947 på Sjöhagen i Västerås och Restaurang Östergök i Stockholm skapade stort rabalder (som man ju sa förr i tiden) när de år 1968 satte pizza på menyn. Redan ett år senare föddes idén att servera gratis pizzasallad med pizzan. Krögaren Giuseppe "Peppino" Sperandio tog med sig denna kroatiska sallad från sin barndoms nordöstra Italien, där denna sallad var vanlig. Och resten är, som man ju säger, historia.

MEN NOG OM DET OCKSÅ.

Här har vi samlat några av våra favoritrecept på pizza. Det var väl på tiden?

Pizza bianca med sparris, parmesan och löjrom

Gorgonzolapizza med vindruvor och honung

Pizza bianca Black and White