arrowcastello-fullIcons_1fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteTriangle
Präst® – finaste osten till prästen

Präst® – finaste osten till prästen

Att smörja prästen med god, fet ost som lön var vanligt under 1800-talet. Den var lite fetare än andra ostar och det berodde på att man hällde en extra skvätt grädde i ystmjölken för att göra prästen vänligt sinnad.

Präst® gjordes för första gången i Småland på 1700-talet. Bönderna använde osten som betalningsmedel när de skulle betala skatt. Skatten skulle utgöra en tiondel av deras årsproduktion. Den finaste osten gavs till prästen. Nutidens Präst® innehåller också grädde och lagras i upp till 24 månader. Den riktigt vällagrade varianten får en sötaktig smakton och har en lätt knastrig konsistens tack vare kristallerna som bildas under lagringen.

Präst® är som alla vet smaskens att hyvla och lägga på smörgåsen, men att de mer vällagrade exemplaren är utsökta både ostbrickan och i matlagningen är det inte lika många som känner till. Präst® är ett stycke svensk matkulturhistoria och måste, i liket med Svecia och Herrgård®, vara tillverkad på svensk mjölk för att få kallas vid sitt rätta namn.

Recept med prästost:

Tostadas med Präst®, lax och avokado

Pilgrimsmusslor med Präst®, ärtor och tomatfräs

Våra prästostar:

Falbygdens Granreserva Präst® 24 månader

Falbygdens Präst® 12 månader

Falbygdens Präst® 16 månader

Falbygdens Präst® 18 månader

Kopiera länk

Varukorg

Totalt
Gå till utcheckning Gå till produkter Fortsätt handla