Falbygden var tidigt pionjärer i att förädla och ysta svensk hårdost. Vårt mejeri var det första i Sverige att lansera en ost med brännvin och är i dag specialiserat på förädling och lagring av hårdost och dessertost. Idag har företaget omkring 150 anställda på huvudkontoret i centrala Falköping.
1987 öppnades Osterian i Falköping. En plats för ostälskare där de kan äta och handla goda ostar ur ett brett sortiment av kvalitetsost. Efterhand har sortimentet utökats till att idag, vid sidan av osten, också omfatta många andra delikatesser och presentartiklar. Falbygdens Osteria drivs idag fristående från Falbygdens Ost av Robert Bengtsson som är femte generationens ostföretagare.
Falbygdens historia
År 1878 lades grunden till Falbygdens Ost på Tomtebo gård i Borgunda by, mellan Falköping och Skövde. Johan-August och Johanna Johansson etablerade ett mejeri som sedan blev Falbygdens Ost.
I slutet på 1920-talet flyttade Folke Andersson mejeriet till Karleby utanför Falköping. Han och hans familj tillverkade hushållsost, smör och ostkaka som såldes på torget i Tidaholm och Jönköping. Första egna butiken etablerades 1937 på Köttorget i Falköping.
Ostransonering i krigstid
Under andra världskriget infördes en ostransonering. Då försörjde sig Folke istället på att koka mesost, som inte omfattades av ransoneringen. Det gjorde han så bra att han 1943 belönades med diplom på ostmässan i Skara. Efter krigsslutet öppnades fler butiker och verksamheten utökades med både lagring och förädling av ost. Som mest hade man 25 butiker i bland annat Jönköping, Göteborg, Örebro och Stockholm.
Ostpionjären Folke Andersson
Folke var en pionjär när det gäller fransk ost. I mitten av 1960-talet började han direktimportera ost från Frankrike. Så småningom tog Henry Bengtsson, Folkes svärson, över Falbygdens Ost. 1994 fick familjen Bengtsson och Falbygdens Ost ta emot Gastronomiska Akademiens diplom för ”nyskapande av svenskt ostsortiment”.