arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Grevé® – smakrik svensk med karakteristisk sötma

Grevé® – smakrik svensk med karakteristisk sötma
Grevé® är en relativt ny ost i Sverige. På femtiotalet lanserades den norska osten Jarlsberg vilket inspirerade två svenska mejeriingenjörer att skapa en liknande ost. I mitten av 1960-talet lanserades Grevé® i Sverige.

Grevé är en ung ost i jämförelse med andra svenska ostar, och skapades första gången på 1960-talet. Det var två mejeriintresserade ingenjörer som försökte göra en svensk ost i stil med norska Jarlsbergosten.

De flesta lägger Grevé® på smörgåsen men den fungerar precis lika väl på ostbrickan och i matlagning, speciellt de mer vällagrade varianterna.

Grevéost - rundpipig och långlagrad

Grevé® är en rundpipig ost som lagras upp till 18 månader.  De mildare ostarna är smakrika med karakteristisk sötma och nötighet. Med längre lagring följer tydligare beska, umamikaraktär, höga syror och längre eftersmak.

Vin till grevéost

Servera gärna Grevé® med torkad frukt, nötter och mörkt öl. Grevéostens syrliga smak och nötiga aromer är förvånansvärt god tillsammans med en ekfatslagrad chardonnay.