Att smörja prästen med god, fet ost som lön var vanligt under 1800-talet. Den var lite fetare än andra ostar och det berodde på att man hällde en extra skvätt grädde i ystmjölken för att göra prästen vänligt sinnad.
Präst – ost som betalning
Präst® gjordes för första gången i Småland på 1700-talet. Bönderna använde Präst® som betalningsmedel när de skulle betala skatt. Skatten skulle utgöra en tiondel av deras årsproduktion. Den finaste osten gavs till prästen. Nutidens Präst® innehåller också grädde och lagras i upp till 24 månader. Den riktigt vällagrade varianten får en sötaktig smakton och har en lätt knastrig konsistens tack vare kristallerna som bildas under lagringen. 2001 ersattes den äldre benämningen prästost med namnet Präst®, efter att osten registrerades som varumärke.
Präst® är som alla vet smaskens att hyvla och lägga på smörgåsen, men att de mer vällagrade exemplaren är utsökta både ostbrickan och i matlagningen är det inte lika många som känner till. Präst® är ett stycke svensk matkulturhistoria och måste, i liket med Svecia och Herrgård®, vara tillverkad på svensk mjölk för att få kallas vid sitt rätta namn.
Vin till Präst®
Hårdostar är ofta salta och mer eller mindre feta, och Präst® är inget undantag. Till den här typen av ost kan du med fördel välja ett fylligt och smakrikt vitt vin utan sötma. Även röda kryddiga och mustiga viner av typ Amarone eller fruktiga och smakrika viner passar bra till. Testa att doppa osten i lite flytande honung till det.
Recept med Präst®
Tostadas med Präst®, lax och avokado
Pilgrimsmusslor med Präst®, ärtor och tomatfräs
Våra Präst®