arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle
Ostbricka till påsk

Ostbricka till påsk

Påskbordet är bästa bordet. Men hur bygger man en riktigt bra ostbricka till påskmaten? Här har vi tillsammans med ostexperten Frida Ewertsson valt ut ostar, tillbehör och drycker som passar extra bra till den övriga maten i påsk.

Morfars päroncognac är en svensk hårdost lagrad i 12 månader. Den är ganska smakrik med tydlig sälta och söt eftersmak av päronkonjak. Ät den med en bit päron för att ytterligare förstärka smaken av konjak.

Vi tycker också att ni ska testa Ösarps cheddar, en svensk hårdost där mjölk kommer från gården Ösarp i Halland. Den har tydliga knäcktoner och är brödig i smaken, vilket passar bra till rostade nötter och lamm, eller i bitar på påskbordets sallader.

Även Brietårtan har ju sin plats på påskbordet, men om du känner dig modig kan det vara kul att bryta traditionerna något. Då rekommenderar vi en Brie med piri piri & lime som erbjuder ett spännande inslag med frisk och het smak. Ät den till påskbordets sparris för att få in lite hetta, eller som den är tillsammans med en bit surdegsbaguette för att få en frisk och god kontrast till påskbordets annars ganska tunga smaker.

Gott att äta till:

Påskmat såklart! Ostarna är goda till kex och baguette, eller med lite päron för att förstärka konjaksmaken hos Morfars päronkonjak. Ösarps Cheddar trivs dessutom alldeles särskilt väl med både lamm och nötter.

Dryckestips:

Till den här brickan ska du dricka en IPA eller en sötare ale. Fruktigheten och humlen i ölen lyfter fruktigheten i osten och framförallt knäckigheten hos cheddarn. Det bästa vinet på hela påskbuffén är ett rieslingvin, som passar lika bra till ost såväl som lamm och prinskorv. 

Vill man dricka alkoholfritt så välj äppelmust eller en torr äppelcider.

Kopiera länk