arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du taleggio och vin

Så matchar du taleggio och vin
Taleggio är en ikonisk italiensk mjukis som har en alldeles särskild plats bland stinkande kittostar. Den har tillverkats i norra Italien i över tusen år, och efter en enda tugga av den här fylliga, nötiga och fruktiga osten kommer du att förstå varför.

Taleggio är gjord på pastöriserad mjölk och tvättas med en särskild saltlösning för att skapa det karakteristiskt kladdiga och orangea skalet. När ostarna lagras i grottor bildas ett naturligt ätbart mögel som ger jordiga och djupa smaktoner, och en antydan av brödjäst. Så nu när du vet varför du ska äta taleggio tänkte vi berätta vad du ska dricka till.

Pinot Noir: Lättare rödvin med friska toner av körsbär och hallon som ofta balanseras av hög mineralhalt. Ibland kan du också hitta blommiga smaknoter i vinet, som gifter sig alldeles utmärkt med taleggions jordighet.

Rosé: Allt från lätta och torra roséviner från Provence till djupa och fruktiga spanska Rosados passar alldeles strålande till en massa olika dessertostar. Rosé klassas av många som ett typiskt sommarvin, men är fantastiskt gott året runt. Underbart läskande och bra tillsammans med krämiga och milda ostar, som till exempel taleggio (tänka sig!).

Barbera: Barbera är ett ganska okänt vin som är väldigt populärt på Sicilien. Det erbjuder fina vaniljtoner och inslag av frukt som passar strålande med en krämig och len taleggio. En av de bästa vin- och ostkombinationerna du aldrig har provat.

Farmhouse Ale: Okej, ale är inte ett vin. Vi vet. Farmhouse ale är kända för sina distinkta blommiga, fruktiga och skarpa smaker, som bryter av fint mot taleggions jordiga jästighet och lätta sälta. Om du helst inte dricker vin till din ost är det här en garanterad succé.