arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du pecorino och vin

Så matchar du pecorino och vin
Pecorino är en traditionell italiensk ost med en lååång historia. Det tillverkas i Rom enligt ett recept som använts i tusentals år. Det är en pikant och salt ost med tydlig syrlighet, vilket föga förvånande gör den perfekt i flera klassiska italienska maträtter. Men hur ska du tänka när du ska matcha pecorino och vin?

Pecorino är en fantastisk italiensk ost som är populär i matlagning, men också riktigt god att äta på egen hand eller tillsammans med charkuterier, grönsaker, frukter och söta marmelader. Utgå från osten och välj ett vin som passar till, sen kan du komplettera med några goda tillbehör efter det.

Pecorino och vitt vin

Pecorino är både en ost och ett vin, som inte bara delar namn utan även smakprofiler. De två passar strålande tillsammans, där de milda, syrliga smaknoterna hos en Pecorino gifter sig med vinets blommiga mineraltoner. För en extra fin upplevelse kan vi rekommendera lite goda italienska charkuterier att äta till. Mums! Andra viner som funkar fint till Pecorino är Pinot Grigio eller en frisk Riesling, där den blommiga sötman skär igenom ostens sälta.

Pecorino och rött vin

En smakrik pecorino mår riktigt bra när den får sällskap av mjuka och torra röda viner. Gärna traditionella italienska viner som Sangiovese, Primitivo, Dolcetto eller en fruktig Amarone. Här kan vi varmt rekommendera att kombinera italienska viner med Pecorino och några goda italienska charkuterier. Den här sortens matchning kallas terroir (smaken av en plats), och låter dig uppleva kulturen, historien och geografin bakom det du äter och dricker.

Pecorino och mousserande

Det är svårt att gå fel när du kombinerar ost och mousserande, men Pecorino och Prosecco är ett par alldeles extra bra smakkompisar. Leta efter en frisk och torr Prosecco med viss sötma och tydliga inslag av päron och citrus, som skär igenom ostens sälta och lyfter de övriga smakerna ytterligare.