arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du parmesan och vin

Så matchar du parmesan och vin
Parmesan, eller Parmigiano Reggiano, är en av de mest lättmatchade ostar som finns, även om den kraftfulla och väldigt tydliga smakprofilen kan kännas överväldigande och lite skrämmande när du står där och ska välja vin. Parmesan funkar fint med vitt, rött, bubbel och öl. Men vissa viner passar såklart bättre än andra, något vi tänkte kika på nu.

I grund och botten är ju parmesan en nötig, nyanserad hårdost med tydlig smulighet och rejäl umami och sälta. Precis som osten funkar fint i mat med både söta, syrliga och smakrika ingredienser, passar den fint till ett brett spektrum av viner.

Parmesan och vitt vin

Vitt vin är ett fantastiskt trevligt sätt att balansera parmesanens sälta med lite friska och fruktiga smaknoter. Undvik oljiga och ekade viner, som gärna gör det hela till en lite fadd upplevelse. Fokusera istället på medelfylliga, krispiga viner med mjuka fruktsmaker. Själva gillar vi Pinot Grigio eller kanske en Pinot Blanc. Vita viner med en del syrlighet och en lätt sötma funkar också finfint till parmesan, till exempel en halvtorr Riesling eller en lätt blommig Gewurztraminer. Båda erbjuder en naturlig sötma som balanserar ostens sälta på ett bra sätt.

Parmesan och rött vin

“Det som växer ihop, funkar ihop”, brukar man ibland säga. Och det gäller absolut när det kommer till att kombinera ost och vin. Om du vill köra på det spåret så finns det ett helt gäng fantastiska röda viner från Italien att välja på. Några viner och druvor sticker ut lite extra om de ska drickas till en bit parmesan. Håll utkik efter Montepulciano (trygga viner med tydliga inslag av mörka frukter och röda bär), Barbera (ett kul, fruktigt rödvin), Dolcetto (också fruktigt, men lättare än en Barbera), Valpolicella ( ett fruktigt medelfylligt vin), och Nebbiolo (även här fruktigt, men med inslag av läder (!)).

Parmesan och bubblor

Med stora, smakrika och crunchiga ostar som parmesan är faran med ett friskt bubbel snarare att smakupplevelsen blir lite för intensiv. Med det sagt är bubbel perfekt i nästan alla lägen. Enligt devisen “det som växer ihop passar ihop”, eller vad som kallas terroir (smaken av en plats), skulle vi rekommendera en landskamrat till den här italienska osten, nämligen Prosecco eller Lambrusco. Mången Prosecco har inslag av nektarin, så om du serverar lite marmelad till osten har du plötsligt en helgjuten stenfruktsupplevelse att se fram emot. Lambrusco är något så spexigt som ett rött bubbel. Det är ett friskt och syrligt vin, spritsigt och med inslag av mörka frukter och med tydliga tanniner. Smaken av fikon och spritsigheten är ett fint komplement till en hård och salt parmesan.