arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du manchego och vin

Så matchar du manchego och vin
Att matcha ost med vin från samma region är sen gammalt. Vi kallar det terroir-matchning. Så när vi skulle ge oss an utmaningen att hitta det perfekta vinet till en manchego gjorde vi det lätt för oss – vi gick all in på spanska viner.

Manchego är en klassisk spansk hårdost gjord på fårmjölk, och även Don Quijotes favoritost. Både osten och riddaren kommer från La Mancha, där man är pepp på att säga att men har “nio månader vinter och tre månaders helvete”. Att Don Quijote aldrig varit i Sverige är tydligt. Men strunta i vädret nu, hur matchar man manchego med vin? Jo, såhär:

Garnacha: Manchego är en relativt mild och snäll hårdost, som gillar de lätta och blommiga noterna som Garnacha i regel är känt för. Även om osten klarar förvånansvärt skarpa viner tycker vi att den mår bättre av något lite snällare.

Cava: Yngre manchego har en lätt sötma som gör den till en fin partner till bubblor. Champagne är en populär kombo, men eftersom vi går på det spanska idag vill vi slå ett slag för cavan. Mången cava har trevliga toner av äpple, vilket gifter sig fint med den karakteristiska smaken av fårmjölk.

Rioja: Lite mer lagrad manchego kräver ett lite större vin. En Rioja, både vit och röd, klarar jobbet galant. Leta efter Reservas eller Gran Reservas för en ännu större upplevelse. Det vita vinet är nötigt med svamptoner och fantastiskt till en lagrad manchego. Hos det röda vill du ha så mycket torkad frukt som möjligt. Båda typerna har tillräckligt mycket syra för att hantera den feta osten.

Mencía: Om det är en solig dag, eller om du lyckats få tag på en bit rökt manchego, sitter en flaska lätt kyd Mencía aldrig fel. Tydliga toner av torkade tranbär är en fin kontrast till den rökiga osten. Både gott och fräscht.