arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du ost och cocktails

Så matchar du ost och cocktails
Vi har pratat om ost och vin, ost och öl och ost och bubbel. Men visste du att ostbrickan har en given plats bland cocktails också? Ostarnas komplexa smaker kontrasterar fint med många olika cocktails, oavsett om de är söta, sura, tunna eller krämiga. Olika spritsorter lyfter fram olika smaker hos osten, något vi ska dyke ner i nu.

En välblandad cocktail är fantastiskt gott. Uppfriskande, stark, sur, söt eller bitter – med en mängd olika smaker. Och dessutom, som en liten extra bonus, passar cocktails och ostar perfekt ihop. Med tanke på hur stort utbudet av cocktails är, kan du lätt hitta drinkar och en ostbricka som tycker väldigt mycket om varandra.

Precis som ost så varierar cocktails rejält, och alla drinkar passar inte med alla ostar. Därför är det en tanke att testa olika ostar med drinkarna du tänker servera på minglet/festen/middagen/filmkvällen. Här ska vi ge dig en introkurs i hur du ska tänka – men var inte rädd för att experimentera!

BEGRUNDA DITT BARSKÅP
Den viktigaste delen i en cocktail är spriten som utgör dess bas. Vare sig om en drink är baserad på vodka, gin, rom eller whisky, påverkar de drinkens smak på sitt eget sätt, precis som de påverkar ostens smak. Till exempel:

Gin görs av örter och bär, och en bra gin har en frisk smak med tydliga toner av örter och blommor. Och det är just dessa blommiga toner som funkar så bra med ost – från milda vitmögelostar till starkare ostar, som en lätt rökt ost, en lagrad gouda eller rentav en blåmögelost. Även getostar kan funka bra i kombination med gin.

Rom är söt och gjord på socker, så rom (och en god tequila, för den delen) funkar bra med sötare ostar – såväl som med ostar som gärna serveras med söta tillbehör. Alltså hårda, lagrade ostar, som gouda, Emmentaler och blåmögelost.

Whisky och konjak tenderar att ha söta och rökiga eller brända smaktoner, något som funkar perfekt med smakrika och lätt söta ostar. Men milda ostar funkar faktiskt också fint med både whisky och konjak.
Vodka har egentligen inte särskilt mycket smak, så vilken ost som funkar här beror ofta på vad vodkan blandas.

Smaka först på spriten innan du bestämmer vilken ost du vill matcha den med. Gin, som ett exempel, kan variera rätt rejält – vissa är torra, andra söta och väldigt blommiga. Det här kommer att påverka både vilken drink du vill blanda och vilken ost du vill servera till.

SÖT, SUR ELLER BITTER – TUNG ELLER LÄTT?
Visst, spriten du väljer är central i din cocktail, men det är också viktigt hur du blandar den. Söta cocktails lyfter vissa smakkvaliteter i osten, sura och bittra cocktails lyfter andra. Drinkens konsistens är också viktig när det kommer till ostupplevelsen, eftersom ostar som bekant kan variera kraftigt i konsistens också – från mjuka och krämiga till hårda och smuliga. Samma sak gäller för cocktails, som kan vara tunna, krämiga och skummiga (men sällan smuliga, det medges).

Med lite eftertanke kan du använda dessa variationer till din fördel. En krämig ost kan få sällskap av en mindre krämig cocktail, och en hård och smulig ost leker fint med en krämig drink.

NÅGRA EXEMPEL PÅ HUR DU KAN MATCHA OST OCH COCKTAILS
För att ge dig lite hjälp har vi förberett några förslag på drinkar och ostar som passar till:

GIN & TONIC
Den här klassikern finns i ett gäng olika varianter, med olika typer av gin och olika typer av tonic. G&T funkar i regel fint med mjuka och krämiga ostar, som brie och annan vitmögelost, där gin lyfter ostarnas blommiga toner och tonic rensar munnen inför nästa tugga. Men även blåmögelostar lever upp tillsammans med en G&T.

gin-and-tonic

GIN SOUR
En gin-version av en klassisk sour, där citronjuice tillför en trevlig syrlighet och äggvita gör drinken skummig. Perfekt till både en mild brie och en lagrad gouda. Karamelltonerna i goudan kontrasterar väl med de blommiga tonerna i gin.

gin-sour

BLOODY MARY
Med tomatjuice, tabasco och selleri är en Bloody Mary en otippad kompis till ost. Men det funkar faktiskt riktigt bra – särskilt med ostar som traditionellt serveras med tomat, som torra lagrade ostar, eller italienska ostar som mozzarella eller parmesan. Släng lite basilika i drinken och så är du praktiskt taget på plats i Italien. Ringla lite olivolja över osten (eller rentav i drinken) för ett extra smakäventyr.

Ultimate Bloody Mary with Dill Havarti Infused Vodka

OLD FASHIONED
Don Draper från Mad Men föredrar den här drinken före alla andra. Stark och söt och kombinerar de djupa smaktonerna från bourbon med apelsintoner från apelsinskal och Angostura bitter. En Old Fashioned är faktiskt perfekt med ett flertal ostar, där sötman och karamelltonerna lyfter smakerna hos allt från milda vitmögelostar till fasta, lagrade hårdostar och blåmögelostar.

old-fashioned

MANHATTAN
En annan söt bourboncocktail med en besk kick, den här gången i form av Vermouth. Precis som en Old Fashioned är en Manhattan perfekt med ett gäng ostar. Den är en alldeles extra bra smakkompis med något söta, mogna ostar. Men den funkar också fint med blåmögelostar, eftersom möglets skarpa smak dämpas något, vilket passar vissa personer bättre.

manhattan