Ostfondue är den ursprungliga fonduen, men sedan 1950-talet har termen “fondue” även använts för andra maträtter där man delar på en gryta och doppar grejer i den – chokladfondue och köttfondue är några av de mer välkända exemplen. Ordet fondue kommer från början från franskans fondre, “att smälta”. Inga konstigheter.
En riktig ostfondue består av en blandning av smälta ostar, vanligtvis emmentaler och gruyère, plus vin och vitlök. Man gnuggar en vitlöksklyfta på insidan av grytan, värmer försiktigt upp vitt vin med lite majsstärkelse, och slänger sen i en massa riven ost och rör om tills det smälter.
Blandningen måste hållas tillräckligt varm för att osten ska förbli smält utan att brännas. Detta görs oftast med ljus eller en form av spritkök. När ostsmeten är slut brukar det finnas ett tunt lager rostad (men inte bränd) ost i botten. Detta lager kallas la religieuse (“nunnan”) och ska enligt tradition lyftas ut och ätas.
En annan fondue-tradition påbjuder att om man tappar en brödbit i grytan är man skyldig att bjuda alla vid bordet på vin. Rimligt ändå.
Att dricka till fondue
Vad man väljer att dricka till sin ostfondue varierar beroende på vilken fonduetradition och vilka ostar som använts. Många hävdar bestämt att ett vitt vin är enda vägen att gå, andra skakar på huvudet och säger att man druckit svart te sedan urminnes tider. Många tycker också att man behöver en hutt sprit efter fonduen. För matsmältningens skull. Såklart.
Fem tips till fonduen
Att göra en fondue är egentligen inte svårt, förutsatt att du förbereder dig ordentligt och vet på ett ungefär vad du håller på med. Här har vi några smarta tips som ska underlätta din fondueupplevelse:
Se över utrustningen
Man behöver inte en specialgryta för att njuta av ostfondue hemma. Det räcker med en vanlig kastrull och ett gäng gafflar eller blomsterpinnar att trä brödet på. Gaffeln är bara för att transportera brödet till din tallrik så stoppa inte direkt i munnen och dubbeldippa inte! För att hålla värmen räcker ett par värmeljus förvånansvärt långt.
Välj rätt ost!
Det absolut viktigaste när du gör fondue är att välja rätt ost. Ostfondue kommer från schweiziska alperna och därför är det vanligaste att använda en alpost. De klassiska valen är gruyère eller emmentaler, eller ännu hellre en blandning av de två. Även appenzeller och comté är populära val.
Glöm inte vinet!
Det viktigaste med en fondue är vinet. Vinet ser till att den smälta osten inte skär sig och att fonduen blir slät och fin. 2,5 dl vitt vin till 0,5 kilo ost brukar vara bra. Och eftersom inte allt vin lär gå åt till matlagningen kan det ju vara en tanke att välja ett vin du tycker om att dricka också.
Håll koll på temperaturen!
Det viktigaste när du gör en ostfondue är att ha stenkoll på temperaturen. Vinet ska koka upp men sen sänkas dil låg värme så att du långsamt kan blanda ner osten, nån deciliter i taget. Om osten skär sig kan du först smälta den i en skål över ett vattenbad.
Testa att dippa
Nu har det blivit dags att dippa! Ett gott surdegsbröd som du skurit i stora bitar, färska grönsaker eller kokt potatis är klassiska tillhyggen. Men ärligt, smält ost är gott med det mesta, så var inte rädd för att testa att dippa andra saker också!