arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Cheese hacks: Gör mer med ostresterna

Cheese hacks: Gör mer med ostresterna
Vad ska man ta sig till med ostresterna i kylen egentligen? Ni vet, de där ledsna gamla ostsnuttarna som blev kvar efter matlagningen/ostbrickan och som ligger där och tittar sorgset på dig. Här hittar du tre användbara tips.

Lägg parmesanen i köttfärssåsen

När det enda som är kvar av din goda parmesan (eller pecorino, manchego eller någon annan riktigt hård ost) är en så liten bit att du kommer att riva fingrarna av dig om du försöker, kan du lägga hela biten i köttfärssåsen, grytan eller något annat långkok. Ostkanten kanske inte ser mycket ut för världen, men det här kommer att bli ditt hemliga vapen i matlagningen.

Borsta av osten ordentligt med en borste och skär bort eventuellt mögel och lägg biten i maten. Efter ungefär 20 minuter har grytan fått ett trevligt umami-tillskott. Lyft ut ostbiten (som nu är mjuk och mycket godare än den ser ut, vi lovar), och servera din mat. Spara ostbiten till dig själv. Sen är det bara att njuta av allas beundrande blickar.

ostrester3_small

Ostrester recept

Gör en dressing på ostrester

Beroende på vilka ostar du har kvar, kan du göra riktigt goda dressingar. Blåmögelost? Smula ner i lite majonnäs, gräddfil, senap, salt, peppar och vitlök. Rör om. Klart!

Parmesan? Riv fint och blanda med olivolja, salt, peppar, vitlök och en äggula. Grymt gott till nästan allt, men extra gott till en fräsch caesarsallad.

Manchego? Riv och blanda med lite balsamvinäger, finhackad rödlök, olivolja, honung och lite salt för en smaskig vinägrette.

English potted cheese

Det här är en engelsk favorit som görs på ostrester. Riv 250g kombinerade hårdostar (cheddar, Gloucester, präst, Svecia eller liknande). Blanda till en smet med 90g rumstempererat smör. Tillsätt 2 matskedar sherry eller portvin och krydda med lite cayennepeppar, muskot och senap. Blanda väl.

Sen kan du använda smeten på olika sätt: Antingen bred på rostat bröd, rulla till små kakor och vänd i hackade valnötter eller ät direkt ur bunken med ett glas rött till ett avsnitt av Downtown Abbey. Lugn, vi dömer dig inte.