arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Frida tipsar: Rätt ost till rosévinet

Frida tipsar: Rätt ost till rosévinet
Våren närmar sig, och vem är inte sugen på ett vårmingel? Om du ska fixa kalas i solen är det ju få saker som passar bättre än ett gott rosévin. Och om det är något som passar bra till ett gott rosévin är det en god ost. Men vilken? Fromager-Frida förklarar läget.

Till ett rosévin är det gott med Castello Creamy White . Det är en mild och frisk ost med ganska hög syra. Ett friskt och syrligt rosévin med inslag av bär och citrus funkar fint, då osten lyfter bärigheten och dämpar syran. Vinet kommer att upplevas som lite torrare och fruktigare.

Annars skulle jag testa en fetare vitmögelost, typ en Chaource. Den är krämig och smörig ost som är berikad med grädde (double cream). Fettet gör att man dämpar syran i vinet, vilket gör att bärigheten kommer fram tydligare. Vinet kommer att smaka sötare och mindre syrligt.

En ganska ung hårdost med mycket syra kan också funka fint till rosévin. Testa till exempel en Manchego lagrad i 6 månader. Det är en relativt syrlig hårdost med en kraftig sälta, vilket kommer dämpa syrligheten i vinet och även här blir vinet fruktigare.

Vilka roséviner skulle du rekommendera?

Jag föredrag franska, ljusa roséviner, som Minuty, Domaine de Collavery eller Les Fumées Blanches Rosé. Om du hellre dricker alkoholfritt rekommenderar jag Richard Julin Non-alcoholic Sparkling rosé, pga supergott.