arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du brie och vin

Så matchar du brie och vin
Brie är en mjuk och krämig vitmögelost gjord på komjölk. Det är en av världens mest populära dessertostar, och åsikterna om vilket vin som passar bäst till osten är många. Men precis som alla andra smakkombinationer är briens smak för komplex för att ge ett enkelt svar.

Generellt är fruktiga röda viner med mycket bär, som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller Chile, är ett vanligt alternativ till en brie. Men om osten är av den mer mogna typen (vi tittar på dig, Brie de Meaux), krävs ett vin med lite mer oomph. Testa ett fruktigt (men inte tanninigt) Merlot eller en lite fylligare Beaujolais.

Brieosten är en mild, men ändå komplex ost med en tydlig krämighet, en påtaglig nötighet, sötma och smörighet. Beroende på vilken av smaktonerna du vill fokusera på finns det flera olika val av vin du kan prova.

Chardonnay: Med sin höga fetthalt och krämiga konsistens kräver en brie sitt vin för att märkas. Chardonnay har i regel tillräckligt mycket kropp för att göra jobbet, och med sin syrlighet hjälper vinet till att skära igenom ostens smörighet.

Chenin Blanc: Nötigheten i en brieost är tydlig, men inte överväldigande. Mer mandel och pinjenötter än rostade valnötter liksom. En lätt ekad Chenin Blanc har liknande subtila nötaktiga toner, som samspelar väl med ostens karaktär.

Pinot Noir: Brie har en jordig smakton som påminner om svamp, vilken blir ännu tydligare i takt med att osten mognar. En bärig Pinot Noir är en perfekt smakkompis till denna jordiga ton, och är samtidigt lätt nog att låta ostens smak dominera.

Riesling: Brie kan ha en mer eller mindre tydlig smörton, som i många fall slår igenom som sötma. En lagom torr Riesling kommer att understryka smörigheten ytterligare och samtidigt erbjuda tillräckligt mycket syra för att se till att smakkombon inte blir överväldigande.