arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

En guide till franska ostar

En guide till franska ostar
“Hur ska man kunna styra ett land som har tvåhundrafyrtiosex olika ostsorter?” ska president Charles de Gaulle berömt ha uttryckt sig. Vi vet inte exakt hur ost hänger ihop med att styra ett land, men han hade ju helt rätt i att det finns en hel drös franska ostar, och därför vill vi försöka reda ut vad som är vad i den franska ost-djungeln.

Om franska ostar för dig bara innebär brie, camembert, roquefort eller “den där hårdosten som typ smakar cheddar” är det här guiden för dig. Det är inte på något sätt en guide som får med alla franska ostar (de är betydligt fler idag än de 246 sorterna de Gaulle ojade sig över), utan här tar vi en titt på de populäraste ostarna och de olika franska ostfamiljerna.

Franska ostsorter Idag finns det mellan 350 och 450 distinkta osttyper i Frankrike, som grovt delas in i åtta familjer – de så kallade “les huit familles de fromages”. Även inom osttyperna finns stora variationer, vilket leder till att vissa skrytmånsar hävdar att det finns över 1000 franska ostar.

Åtta ostfamiljer, eller Les huit familes de fromages

De åtta ostfamiljerna som används för att hålla koll på franska ostar är:

Fransk färskost – Fromages frais

Gjorda av mjölk från kor, får eller getter. Fransk färskost lagras inte och innehåller mycket vatten. Populära sorter är Petit Suisse, Brousse.

Mjuka ostar med naturlig yta – Fromages à pâte molle et à croute fleurie

Fransk dessertost. Dessa ostar är gjorda på komjölk och lagras i ungefär en månad innan de äts. Du känner igen dem på den mjuka, lite degiga, vita ytan. Populära sorter är Brie, Camembert, Brillat Savarin.

Mjuka ostar med tvättat skal – Fromages à pâte molle et à croute lavée

Även kända som kittostar. Under lagringen tvättas ostens yta för att förhindra mögeltillväxt. Ostarna görs av komjölk, och populära sorter är Munster, Chaumes.

Pressade ostar – Fromages à pâte pressée

Franska hårdostar. Genom att pressa ostmassan före och under lagring försvinner stora delar av vätskan i osten, vilket resulterar i en tät och hård ost. Ostarna lagras i flera månader och tvättas, borstas och vänds noggrant för att få sin karaktär. Populära sorter är Cantal, Laguiole.

Pressade och uppvärmda ostar – Fromages à pâte pressée et cuite

Dessa hårdostar pressas och lagras i cylindrar efter att ostmassan värmts upp. Här hittar du flera av de vanligare hårdostarna. Populära sorter är Comté, Tomme.

Getostar – Fromages de chèvre

Vanligtvis en mjuk ost gjord på getmjölk som lagrats i två till sex veckor. Blandas ibland med komjölk för att skapa en så kallad mi-chèvre. Populära sorter är: Chèvre, Bourdin.

Blåmögelostar – Fromages à pâte persillées

Ådror av blågrönt mögel formas i dessa franska mögelostar under lagringen, som vanligtvis är runt två månader. Görs oftast av komjölk eller fårmjölk. Populära sorter är Roquefort, Bleu de Bresse.

Processade ostar – Fromages à pâte fondue

De här ostarna är en blandning av andra ostar och är ofta smaksatta. Breds ofta på bröd och äts före maten. En populär sort är Boursin.

Så! Nu kan du allt du behöver kunna om franska ostar. Nä, såklart kan du inte det. Det bästa sättet att lära sig mer om ostarna är såklart att äta dem, kanske på en snitsig ostbricka?

Mycket nöje!

Brie