arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Manchego – spansk fårost

Manchego – spansk fårost
Manchego är en kittfärgad, spansk hårdost gjord på fårmjölk som har fått sitt namn efter provinsen La Mancha som den tillverkas i.

Manchego är för Spanien vad parmesan är för Italien, och står för en tredjedel av all traditionell osttillverkning i landet, enligt The Oxford Companion to Cheese. Manchegon är mild, smörig, något salt och pikant nötig i smaken. Osten kan kännas igen på det räfflade skalet som har sitt ursprung från de korgar man en gång i tiden använde för att pressa osten i.

Manchego – populär i Spanien

Lite onödigt men roligt vetande är att denna anrika ost omnämns i en av världens mest berömda romaner som utkom redan 1605 - Don Quijote av Miguel Cervantes.

Spansk fårost

Manchegon tillverkas i La Mancha av den feta mjölken från Manchega-fåren. De yngre ostarna lagras i ungefär tre månader, men du kan också hitta mer vällagrade varianter som lagrats i nio månader eller mer. De mogna ostarna är torrare och har mer tryck i smaken med en längre och mer ihärdig eftersmak. Många upplever manchego som lite intetsägande i smaken, men om du har tur att hitta ost från en av de bättre producenterna kommer du att slås av den runda och djupa smaken och den krämiga konsistensen.

Spansk hårdost med smak

Ostens fasta interiör går från vit till ljust gul beroende på ålder, men många små hål som “gråter” smöriga oljor vid rumstemperatur. Fårmjölk innehåller nästan dubbelt så mycket fett jämfört med ko- eller getmjölk, och mjölken från Manchega-fåren sägs vara alldeles extra smakrik och fet.

Olika sorters Manchego-ost

Manchegons skal är oätligt med ett distinkt fiskbensmönster från korgarna ostmassan pressas i. Det finns ett antal olika typer av manchego, som i sin tur bestämmer ostens karaktär:

Semi Curado - Ung manchego som lagrats i cirka tre månader. Smaken är fruktig, med toner av gräs, hö och en viss syrlighet.

Curado - Osten har lagrats i 6 månader och har fått en knäckig och lite nötig ton. Syrligheten blir tydligare.

Viejo - Manchego som lagrats i mer än ett år får en smulig konsistens och insidan antar en mörkare gul ton. Smaken är sötare, eftersmaken längre.

Vin till Manchego

Manchego är en förlåtande ost som passar till en mängd olika tillbehör. Testa den gärna med mandlar, hasselnötter eller valnötter, eller kanske ett kex eller en bit surdegsbröd. Även soltorkade tomater, oliver och fikon är traditionella tillbehör till osten.

Osten passar också fint med ett glas Cava, en ljus ale eller faktiskt ett litet glas whiskey. Inte den rökiga varianten, då osten försvinner helt, men en vaniljig ton kan göra underverk för manchegon. Även sherry är en vanlig smakkompis till manchego, då de söta tonerna dämpar ostens sälta något och höjer ostens övriga smaker.