arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Cambozola – en mild gorgonzola

Cambozola – en mild gorgonzola
Cambozola är en tysk hybrid av vit- och blåmögelost och som namnet antyder en sammanslagning av camembert och gorgonzola. Osten har en mjukt krämig konsistens som en camembert och påminner om gorgonzola i smaken, fast mildare. Passar perfekt både på ostbrickan och i pastasåsen.

Gorgonzola eller cambozola?

Är du nyfiken på blåmögelostar, men tycker att smaken kan vara lite för kärv och skarp? Då kan cambozolan vara den perfekta vägen in i himmelriket som är blåmögelost. Cambozolaost erbjuder den krämiga konsistensen hos en brie eller en camembert, och kombinerar den med en touch av blåmögelsmaken du hittar hos gorgonzola och Stilton. Lägg till lite extra grädde och saken är biff. Eller ost. Du fattar.

Till skillnad från många av mögelostarna har inte cambozolaosten en hundraårig historia. Den dök först upp i Bayern i början av 1900-talet, men  började produceras i stor skala så sent som under 1970-talet av det tyska företaget Hofmeister-Champignon. I engelsktalande länder marknadsförs osten ofta som “blue brie”.

Cambozolans smak

Texturen hos en cambozola är unik. Krämig och len, men när du stöter på en bit blåmögelost känns det nästan som en sammetslen bit grus (på ett bra sätt) som står i skarp kontrast mot det smöriga. Ju längre osten lagrats desto krämigare och rinnigare blir den. Så om man måste hårddra det är osten faktiskt mer lik en camembert än en gorgonzola.

Att äta till cambozolanost

Cambozola är en god ost att ha i mat, till exempel i pastasåser, på pizza eller i crépes. Du kan baka ett helt hjul på samma sätt som du kan göra med en brieost eller servera som den är med persikor, nektariner och fikon. Cambozolaosten är jättegod även med lufttorkad skinka i en panini, eller med äpplen, päron och marmelad.

Våra Cambozolaostar:

Cambozola

Cambozola Vitlök