arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ost och kärlek på Alla hjärtans dag

Ost och kärlek på Alla hjärtans dag
Med sin ofta påträngande doft och skarpa smak kanske ost inte är det första du tänker på när du tänker på kärlek. Men det finns faktiskt förvånansvärt många historier och myter som har just med ost och kärlek att göra.

Ett exempel på ost och kärlek är gorgonzola. Enligt en av många historier om gorgonzolan så är anledningen till att vi kan äta osten idag en kärlekskrank italiensk man som av misstag lämnade sin ostmassa att torka över natten, när han var ute på amorösa äventyr. För att dölja vad som hänt blandade han den torra ostmassan med morgonens nya ostmassa, och gorgonzolan var född.

Casanovas kärlek till ost

Även den ökände kvinnotjusaren Giacomo Casanova var en stor ostälskare. Han var så passionerad inför sina ostar att han är känd för att förtvivlat ha uttryckt sitt missnöje över att ett “otacksamt Europa” döpt Parmigiano-reggiano efter fel region, då han ansåg att den kom från Lodi, inte Parma. Hjärtan har blivit krossade för mindre.

Säg det med en ost

Men vår favorit måste ändå vara den hjärtformade osten Neufchatel. Enligt legenden kom hjärtformen till under de medeltida krigen, då de unga kvinnorna i Neufchâtel-en-Bray på ett diskret sätt ville visa sina känslor för sina engelska erövrare. Även dåtidens präster njöt lite extra av osten då de tyckte att formen liknade änglavingar. Perfekt till Alla hjärtans dag!