arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Bästa ostbrickan till champagne och mousserande

Bästa ostbrickan till champagne och mousserande
Tillsammans med ostexperten Vincent på butiken Androuet satte vi ihop den här lyxiga nyårsbrickan.

Crottin de Chavignol - små söta getostar som har producerats i Loiredalen sedan 1600-talet. Kompakt och nötig, ett estetiskt inslag på brickan. Pouligny St Pierre – pyramidformad getost från Loiredalen med smulig konsistens och lite sälta. Sältan funkar utmärkt till champagne och tonerna av hö i osten matchar tonerna av rostat bröd i champagnen.

Brilliat Savarin – gräddig triple cream, en riktig favorit. Även den närbesläktade Chaource är fin till bubbel. Syran i vinerna skär igenom det feta i champagnen och gör dig redo för nästa tugga.

Comté – ska du bara servera en ost till champagnen är det den här ljuvligt sötaktiga hårdosten på komjölk. Gärna markerad “Comté Extra” vilket betyder att den fått högre smakpoäng.

Andra alternativ som inte är med på brickan:

Gräddiga ostar som en vällagrad brie eller mogen (inte övermogen) ost i camenbertstil kan vara gott till. Creamy White med tryffel är gott och ger en lyxigt touch till ostbrickan. Nötiga hårdostar i samma stil som comté - till exempel gruyére eller vällagrad grevé – är gott till. Undvik för söta sylter och marmelader som gör vinet surt. Champagne är väldigt ostvänligt men skippa blåmögelosten.

Ostbrickachampagne2