15 st
Ingredienser
- Vetemjöl 9 dl
- Arla Ko® Eko Standardmjölk 3 dl
- Torrjäst 1 pkt
- Svenskt Smör Från Arla® 50 g
- Ägg 1 st
- Malen Kanel 1 tsk
- Salt 2 tsk
- Malen Muskot 1,5 tsk
- Malen Kryddnejlika 0,25 tsk
- Malen Kardemumma 0,25 tsk
- Malen Ingefära 0,5 tsk
- Torkad Aprikos 100 g
- Russin 100 g
-
Till korset
- Vetemjöl 2 msk
- Vatten 2 msk
-
Glaze
- Strösocker
- Vatten
-
Extra
- Russin
- Castello® White Vitmögelost 150 g
Gör så här:
- Värm mjölken på låg värme. Det ska kännas varmt men inte brännande.
- Smält smöret i mjölken.
- Smula i jästen i blandningen, låt den lösas upp och ställ åt sidan.
- Sikta mjölet i en stor skål. Tillsätt salt och kryddor. Rör om.
- Gör ett hål i mjölblandningen och häll i smöret och mjölken.
- Vispa ägget lätt och häll i mjölet.
- Blanda snabbt och knåda sedan degen i ungefär 10 minuter för hand på en mjölad yta, eller använd en degblandare.
- Lägg tillbaka degen i skålen och låt den jäsa i ungefär 1 timme täckt av en ren kökshandduk. Degen ska nu vara nästan dubbelt så stor.
- När degen har jäst häller du ut den på en mjölad yta, slår ut luften och knådar in russin och aprikoser i degen.
- Dela degen i 12 bullar och lägg dem på en bakplåt täckt i bakplåtspapper. Låt dem jäsa under handduk igen i cirka 30 minuter.
- Värm ugnen till 175°C (varmluft).
- Blanda ingredienserna till korset och häll blandningen i en spritspåse.
- Måla ett kors på varje bulle med blandningen innan du sätter in bullarna i ugnen. Grädda i ungefär 17 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna på ovansidan.
- Blanda under tiden socker och kokande vatten till en glaze.
- Ta ut bullarna när de är klara, ställ dem på ett ugnsgaller och täck dem med glazen. Toppa med Castello, russin och torkade aprikoser.
- Äts med fördel när de är ljumma.
Presenteras av