arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Roquefort – en blåmöglig kärlekshistoria

Roquefort – en blåmöglig kärlekshistoria
Roquefort är en blåmögelost som fått sitt namn efter staden Roquefort i Frankrike. Roquefortosten görs av fårmjölk och lagras i grottor, där väggarna är belagda med en särskild sorts mögelsvamp – Penicillium Roqueforti.

Roquefort är en av få blåmögelostar som är tillverkad av fårmjölk – de flesta är som bekant gjorda på komjölk. Roquefort är en ofantligt populär fransk ost, som enligt sägnen var Charlemagnes absoluta favorit. I Frankrike kallas osten “kungars och påvars ost”, vilket säger en hel del om Roquefortens status i landet.

Roquefortost är väldigt fuktig och bryts lätt sönder i småbitar. Den är fyllig, krämig och skarp, med en distinkt syrlighet och en rejäl sälta. Den har ett vitt och krämigt innandöme med kraftig blåmögelmarmorering. Doften är påträngande och stark och smakupplevelsen är både djup och bred. Den beskrivs på många olika sätt – allt från mild och söt till syrlig och salt, med toner av smält socker och en lätt metallisk ton i eftersmaken.

Roquefortost - fakta

Enligt en populär legend kom osten till av en slump. En dag vallade en ung fåraherde sina djur i bergen runt Roquefort-sur-Soulzon. När han skulle äta sin lunch sökte han skugga i en närbelägen grotta. Av någon anledning (vissa säger att hans käresta kom förbi, andra att han flydde ett oväder) lämnade han sin matsäck (ost och bröd såklart) och glömde den i grottan. När han kom tillbaka långt senare upptäckte han att osten hade möglat. Han smakade på den ändå (sure...), och märkte att den var utsökt. Och hepp!, så var Roqueforten född!

Det som hade hänt var att den säregna mögelsvampen som finns i dessa bergshålor hade gett osten en säregen smak, marmorering och konsistens. Vilken tur!

Skyddad ost

Sedan dess har Roquefortosten blivit en av världens mest uppskattade ostar, tack vare sin kraftfulla och syrliga smak. Redan 1411, för nästan 600 år sedan, skyddades den av Charles VI som bestämde att osten enbart får göras i byn Roquefort med omgivning. 1925 fick den även en så kallad AOC-märkning.

Nu för tiden framställs den säregna mögelsvampen i laboratorium, men i övrigt är tillverkningsmetoden på det stora hela samma som för 600 år sedan. Hur länge ostarna lagras, vad för träslag osthyllorna är gjorda av och på vilken plats i grottgångarna de vilar påverkar slutresultatet ganska väsentligt.

Vin till Roquefort

Ett sött vitt (Sauternes helst) eller rött vin är det perfekta giftermålet till en bit Roquefortost. Överlag kräver en så salt och kraftfull ost ett rejält vin, och många svär vid ett sött portvin. Söt frukt och söta marmelader (kvittenmarmelad och fikonmarmelad) är även de klassiska tillbehör. Sötman dämpar ostens sälta något och lyfter smaken ytterligare. Vill du vara lite mer vågad så är kanderade valnötter en svårslagen smakkompis till en bit Roquefortost.