arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Herrgård® – en svensk ostfavorit

Herrgård® – en svensk ostfavorit
Herrgård® är en svensk rundpipig hårdost som funnits i Sverige i sin nuvarande form sedan 1890-talet. Osten kom till redan på 1700-talet då man i Sverige försökte framställa en lokal variant av “schweizerost”.

Osten som skulle komma att kallas Herrgård® tillverkades första gången på 1700-talet och är idag en av våra mest älskade ostar. Herrgård® har en bred smakpalett – från riktigt mild till vällagrad med en fyllig och kraftig smak hos ostarna som lagras upp till 18 månader.

Herrgård – ostens smak

Herrgård® är en lite mildare, nyanserad ost som passar till det mesta. Den påminner om gruyère eller cheddar men har en betydligt krämigare textur. Osten har en mild gräddighet, sötma och karaktäristiska toner av hasselnöt som ökar ju längre osten lagras. Vid lagring blir även smak och doft mer fyllig och kraftig. Eftersmaken är lång och intensiv.

Gott till Herrgård

Det är en bra ost både på mackan och på ostbrickan, och funkar fint att smula i mat eller att gratinera. Smält den på smörgåsen eller tärna den och blanda den i en sallad. Osten är också god att äta som den är, och då gärna med choklad, päron, marmelad eller sharonfrukt.

Vin till Herrgård

Generellt sett så är Herrgård® en ost som mår bra av torra och fruktiga vita viner, som Chardonnay, men även ett mildare rödvin med lite garvsyra, som en Merlot, är en bra smakkompis till osten.

Fakta om Herrgård

1786 anställde greve Eric Ruuth en schweizisk ostmästare på godsets mejeri. Uppdraget var att försöka ta fram en svensk variant av schweizerosten. På den här tiden var det få svenska ostar som hade Emmentalerns fina, runda hål. Och även om de lyckades få fram en rundpipig ost innebar den svenska mjölken och klimatet att den inte fick samma konsistens eller arom som den schweiziska förlagan.

Med svenska råvaror och en lätt förändring i tillverkningen blev istället resultatet Ruuthsboost. Ruuthsboosten blev känd för sin läderartade konsistens, men var trots detta populär på gårdarna i grannskapet och såldes över hela Skåne.

Även om osten spred sig i trakterna, var det först när mejerskan Kristina Löfgren från Bjärka-Säby ungefär hundra år senare vidareutvecklade tillverkningsmetoden som den kom att få sitt riktiga genomslag. Hon hade lärt sig den “ruuthska” metoden och förfinade och skapade föregångaren till vad vi idag känner till som svensk Herrgård®. Enligt sägnen lyckades hon så bra med sin ost att den på en utställning lär ha fått omdömet ”Det smakar ju för bövelen som en riktig herrgårdsost!” Och så var Herrgård® född.

Sedan 2004 är namnet Herrgård® skyddat som varumärke för osten. Herrgård® måste därför, i likhet med Svecia och Präst®, vara tillverkad på svensk mjölk för att få kallas vid sitt rätta namn.