Gorgonzolaostens smak
Gorgonzola görs uteslutande av komjölk från kor från Piedmont och Lombardiet, och har en smulig och mjuk textur med en nötig arom och en kraftfull och jordig smak. Den kan ha allt från en mild till en skarp smak beroende på hur länge den lagrats.
Gorgonzola Dolce
Man brukar dela upp osten, beroende på mognadsgrad, i den mildare kategorin Gorgonzola Dolce och den lite skarpare Gorgonzola Piccante (även kallad Gorgonzola Naturale, Gorgonzola Montagna, eller Mountain Gorgonzola). I snitt tar det ungefär tre till fyra månader för osten att nå perfekt mognad.
Staden Gorgonzola är än idag centrum för gorgonzolaproduktionen, tack vare det stora utbudet av mjölk och osttillverkarnas kunskap och erfarenhet. Gorgonzola är sedan 1996 skyddad av den italienska ursprungsmärkningen Denominazione di Origine Protetta (DOP), precis som ostarna Parmigiano-Reggiano, Grana Padano och Taleggio.
Vin till gorgonzolan
Den milda och krämiga Gorgonzola Dolce passar utmärkt på ostbrickan och den starkare, exempelvis Falbygdens Gorgonzola Piccante, är perfekt att använda i pastasås, gratäng och självklart även på ostbrickan för den som är ute efter lite mer sting. Osten är en bra smakkompis till frukter som päron, eller kan med fördel smältas ner i en risotto eller serveras tillsammans med polenta. Den används ofta som topping på pizza eller i sallader. Tillsammans med tre andra mjuka ostar är gorgonzola en av de viktigaste ingredienserna på pizza quattro formaggi.
Gorgonzola serveras ofta tillsammans med fylliga och smakrika italienska viner som Amarone, Barolo, Chianti Reserva eller Tignanello, eller med dessertviner som Marsala eller Picolit.
Gorgonzolan genom historien
Enligt en av många historier om gorgonzolan så är anledningen till att vi kan äta osten idag en ung och kärlekskrank italiensk man. Han blev så distraherad av sin älskade att han av misstag lämnade sin ostmassa att torka över natten. I ett försök att dölja det inträffade blandade han den torra ostmassan med morgonens nya ostmassa, och några veckor senare märkte han blåmöglet. När han smakade på osten insåg han att hans olycka var alldeles utsökt, och gorgonzolan var född.
Andra sägner berättar att gorgonzolan har anor ändå från romartiden, när kossorna kom ner från Alperna och ut på fälten som omgav staden Gorgonzola. Invånarna började ysta ost för att ta vara på överflödet av mjölk.
James Joyce skrev 1922 i boken Odysseus (Ulysses på engelska), om hur hjälten Bloom äter en lunch bestående av “ett glas Burgundy och en gorgonzola-smörgås”. Litteraturkritikern Richard Ellman drev tesen att Joyce valde just gorgonzola eftersom det är “en liknelse som visar att liv föder korruption”, och att Joyces val av Gorgonzola är en blinkning till Dantes äventyr med Gorgonen i Den Gudomliga Komedien. Bloom besegrar alltså monstret (Gorgonzolan/Gorgonen) genom att äta upp den. Eller så gillade han bara ost.
Recept med gorgonzola (eller andra blåmögelostar):
Oliver med blåmögelost och mandel
Grillad brocolli med blåmögelost och rostade hasselnötter