arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Chèvre – världens mesta getost

Chèvre – världens mesta getost
Chèvre är en getost och en av de populäraste ostarna du kan hitta, även om den speciella konsistensen och det jobbiga uttalet är svår för många. Slagsmål och smärre krig har med all sannolikhet brutit ut över hur en uttalar ordet (chävre, chevrée, chävrée, chévrää). Så nu tänkte vi en gång för alla göra klart att den grava accenten i ordet gör första e:et till ett ä och det sista e:et stumt. Således: CHÄVR. Varsågoda.

Chèvre – populär getost

Chävr är franska för “get”. Det är en ost gjord på (håll i er nu) getmjölk. Chèvren har en unik, jordig och lätt syrlig smak som markant skiljer den från andra ostar.

Chèvrens särskilda smak och arom blir mer robust och tydlig i takt med att osten åldras. Bara ett fåtal getostar lagras mer än fyra månader. Ostens smakegenskaper är väldigt beroende av hur pass mjuk och tät osten är, hur länge den lagrats samt självklart om den är smaksatt.

Chèvreostens konsistens

Ostens konsistens varierar från mjuk och krämig till torr och halvhård med en len textur, och finns i ett gäng olika former – cylindrar, skivor, pyramider med mera. Osten slås ofta in i ätbar aska eller ätbara löv eller kryddor. Både tjusigt och gott.

Så äter man chèvreost

Chèvren är en utmärkt ost att äta till dessert, som inslag i tilltugg eller som förrätt. Den krämiga konsistensen gör sig väl i en matigare sallad, och dess smältegenskaper gör den perfekt att tillaga i ugn (Chèvre Chaud, någon?). Den jordiga smaken är en trevlig kontrast till söta smaker, som jordgubbar, choklad, honung eller chutney. Chèvren är också god att ha i matlagningen, till exempel i pajer, frittata eller i ravioli.

Vin till chèvre

Det klassiska vinet till en getost är en lätt Sauvignion Blanc (mer exakt en Sancerre) vars friska, aromatiska smak med inslag av päron och citrus gifter sig utmärkt med chèvrens jordiga och djupa karaktär. Men osten kan självklart matchas med andra viner. Ett torrt rosévin är ett trevligt alternativ på sommaren, eller varför inte ett ungt och friskt rödvin, som Beaujolais?

Om du föredrar öl så funkar även här fruktiga, lätta och friska varianter. Som till exempel en tysk veteöl eller kanske en belgisk körsbärsöl.

Chèvre – både med getmjölk och komjölk

“Pur chèvre” på etiketten betyder att osten är gjord på ren getmjölk, medan många andra ostar har en del komjölk tillsatt. “Pur chèvre” är alldeles särskilt populär bland många laktosintoleranra, tack vare sina låga laktosvärden. Getost har också vanligtvis lägre fetthalt och högre vitamin A- och kalium-halt, vilket gör osten till ett populärt inslag i vissa dieter.

Förvara din chèvre ordentligt inpackad i kylen i upp till två veckor. Getost kan inte frysas utan att tappa smakkvalitet, så det bästa är att äta upp den direkt. Gammal chèvre får en sur smak och bör inte ätas alls.

Recept med chèvre

Chèvre chaud med bärssalsa

Chèvrecigarrer med timjan och honung

Panerad getost

Chèvremousse med varma blåbär