arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Munster – kittost från Alsace

Munster – kittost från Alsace
Munster, eller the ”The Stinking Beauty” som engelsmännen kallar den, är en kittost från Alsace som görs av mjölk från kor som äter stora mängder bergsörter vilket bidrar till ostens unika smak.

Dessa kor äter stora mängder bergsörter, som till exempel blåbär och rödsvingel, vilket bidrar till ostens unika smak. Hemligheten bakom Munsterns fylliga smak ligger också i att den tvättas med saltake under lagringen och att laken ofta berikas med en skvätt Gewurztraminer. Låt dig inte avskräckas av doften för innanför det stinkande skalet döljer sig en krämig och smakrik upplevelse.

Munster och terroir

Att matcha ost och vin är en konst. Det finns inget rätt eller fel, smaken är olika hos alla. Vissa ska prompt dricka fylliga röda viner till alla sina ostar, andra svär på att syrliga vita viner är enda vägen att gå. Om du är osäker på hur du ska matcha kan terroir faktiskt vara en ganska tacksam lösning.

Vin till Munsterost

Det är här traditionerna och kulturen kommer in. Om en ost och ett vin kommer från samma plats, så har lokalbefolkningen med all sannolikhet genom åren anpassat sin tillverkning för att osten och vinet ska smickra varandra. Det finns massvis med exempel på terroir-matchning, en av våra favoriter är kittosten Munster från Alsace i Frankrike.

Som av en händelse är just ett Alsacevin en perfekt smakkompis till osten, och smakerna blir både godare och rikare om du kombinerar de tu. Ett klassiskt tillbehör till munstern är dessutom kumminfrön, en ört som ju stormtrivs i Alsace. Tänka sig.