arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Brillat Savarin – gräddig och syrlig

Brillat Savarin – gräddig och syrlig
Brillat Savarin är en fransk ost som tillverkas genom att man blandar komjölk med grädde, vilket ger en mycket mild och gräddig smak.

Brillat Savarin är en så kallad triple cream-ost (superkrämig ost där grädde tillsätts till ostmassan) och har en vit och mjuk skorpa och smörig konsistens. Denna gräddiga men ändå syrliga ost är extremt fet och passar bra med nästan vilket vin som helst – från champagne till port. Avnjuts med fördel tillsammans med soltorkade fikon, paranötter eller en god honung. Brillat Savarin lär för övrigt vara den svenska drottningens favoritost.

Brillat Savarin är en fransk fet krämig ost tillverkad av komjölk och grädde. Osten är uppkallad efter den franske statsmannen och författaren Jean Anthelme Brillat-Savarin, som i sann fransk anda lär ha yttrat: “Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil.” En dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga.”

Så det så.

Brillat Savarin är en industriell ost som tillverkas året runt i Bourgogne och Normandiet. Man kan köpa Brillat Savarin olagrad (non affiné), då den påminner om en krämig och smakrik färskost snarare än en vitmögelost. Vanligtvis lagras den dock  i ungefär två till fyra veckor.

God till champagne

En mogen Brillar Savarin har ett vitt, blommigt skal med en krämig och smörfärgad insida. Konsistensen är tät, fuktig och med en tydligt gräddig ton. Smaken är smörig, salt och gräddig med toner av svamp, nötter och tryffel.

Brillat Savarin är god tillsammans med pale ale, champagne och rosé, men förlåtande till de flesta viner. Det är en typisk dessertost som mår bra av att serveras med söta tillbehör och riktigt färsk frukt som jordgubbar eller passionsfrukt.