arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Stilton – Storbritanniens blåa favorit

Stilton – Storbritanniens blåa favorit
Den klassiska blåmögelosten Stilton avnjuts främst under vinterhalvåret och särskilt under julen. Den unga osten är smulig, men mjuknar ju mognare den blir. Smaken är salt, len och knäckig. Stilton passar i såser, i sallad, på en bit bröd eller som brukligt till jul: på en pepparkaka.

Stilton är en engelsk ost som först började tillverkas i Midlands på 1700-talet. Osten kallas av många för “King of Cheeses” (precis som Brie de Meaux) och tar sitt namn från byn Stilton, men har ironiskt nog aldrig tillverkats där. Osten tillverkades istället i den närliggande byn Melton Mowbray, men såldes i ostbutikerna i Stilton. Stilton var ett populärt stopp för resande med häst och vagn, och blev på så sätt ett centrum för osttillverkning i regionen.

Stilton - ursprungsskyddad ost

Osten tillverkas än idag på samma sätt som på 1700-talet, och Stilton är så uppskattad för sin unika smak och karaktär att det är den enda osten i Storbritannien dom är ursprungsskyddad. Det innebär att den bara får tillverkas av certifierade producenter, i tre regioner – Leicestershire, Nottinghamshire, and Derbyshire.

Stiltonostens smak

Stilton är en vacker ost, med en insida marmorerad med blåmögel och med en mjuk och krämig men smulig konsistens. Smaken är intensiv, fyllig och komplex med nötaktiga toner och en tydlig sälta som ligger kvar på tungan.

Vin till Stiltonost

Stilton äts ofta tillsammans med selleri eller päron. Det är också en vanlig smaksättare till grönsakssoppor. På ostbrickan funkar den perfekt tillsammans med valnötter, bröd, äpplen, päron och honung. Men även pasta, risotto, sallader och desserter mår bra av lite Stilton. En sås redd med Stilton är fantastiskt god över en stek eller en biff.

Det traditionella att dricka till en bit Stilton är ett sött och kraftigt portvin. Stilton i sig är så smakstark att lättare drycker tenderar att försvinna bakom ostens sälta och smak. Även en söt sherry eller ett Madeira-vin funkar fint till osten. Många tycker om att gröpa ur osten och hälla en skvätt portvin i gropen för att smaksätta osten. Supergott, enligt vissa. “Barbari”, enligt andra.

Stilton ger dig drömmar

Enligt en undersökning från 2005, genomförd av British Cheese Board (britter älskar sina ordvitsar) visade det sig att Stilton orsakar ovanliga drömmar. 85% av kvinnorna och 75% av männen i undersökningen upplevde “annorlunda och intensiva” drömmar efter att ha ätit en liten bit Stilton inom en halvtimme före läggdags.