arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Kombinera rätt – smaker och tilltugg

Kombinera rätt – smaker och tilltugg
En bra grundregel när det kommer till tilltugg är att de inte ska konkurrera med ostens smak utan vara ett komplement som förhöjer smaken. Sötare tillbehör passar till saltare ostar och mindre söta tillbehör till mildare ostar. 

Generellt kan man säga att sött och salt är goda vänner medan salt och beskt oftast inte kommer särskilt bra överens. En stark smak kan ha ihjäl många svagare medan kompletterande smaker med samma intensitet hjälper varandra.

Tänk på att frukt i sin naturliga form sällan passar till vin och att alltför salta kex inte är någon större hit till ost. Däremot är chutney, fruktkompotter, kanderade valnötter, rostade hasselnötter, torkad frukt, honung, kvitten-, päron- och fikonmarmelad exempel på tillbehör som är utsökta till nästan alla typer av ost. Att garnera brietårtan med valnötter och ringla över honung är enkelt och både vackert och gott.